Tentera Burkina Faso membunuh lebih daripada 200 orang awam, kata Hak Asasi Manusia

(SeaPRwire) –   Pasukan tentera di Burkina Faso membunuh 223 orang awam, termasuk bayi dan banyak kanak-kanak, dalam serangan ke atas dua kampung yang dituduh bekerjasama dengan militan, kata laporan Hak Asasi Manusia (HRW) yang diterbitkan Khamis.

Pembunuhan beramai-ramai itu berlaku pada 25 Februari di kampung utara negara itu Nondin dan Soro, dan 56 kanak-kanak antara yang mati, mengikut laporan itu. Pertubuhan hak asasi manusia itu menyeru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Persatuan Afrika (AU) menyediakan penyiasat dan menyokong usaha tempatan untuk membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Pembunuhan beramai-ramai di kampung Nondin dan Soro hanyalah pembunuhan beramai-ramai terbaru awam oleh tentera dalam operasi lawan gerila mereka,” kata Pengarah Eksekutif HRW Tirana Hassan dalam kenyataan.

Negara yang pernah aman itu telah dilanda keganasan yang melihat militan bersekutu dengan al-Qaeda dan Kumpulan Negara Islam melawan pasukan yang disokong kerajaan. Kedua-dua pihak menyerang awam yang terperangkap di tengah, mengusir lebih 2 juta orang, yang lebih separuhnya kanak-kanak. Kebanyakan serangan tidak dihukum dan tidak dilaporkan di negara yang diperintah kepimpinan menindas yang membisukan pembangkang didakwa.

Laporan HRW memberikan kisah pertama tangan serangan pembunuhan oleh mangsa-mangsa walaupun peningkatan besar kematian awam oleh pasukan keselamatan Burkina Faso ketika kerajaan tentera berusaha menewaskan pemberontakan jihadisme yang semakin meningkat dan menyerang penduduk di bawah topeng lawan keganasan.

Lebih awal pada April, Associated Press mengesahkan akaun serangan tentera pada 5 November ke atas kampung lain yang membunuh sekurang-kurangnya 70 orang. Butirannya serupa – tentera menyalahkan penduduk kampung bekerjasama dengan militan dan membunuh beramai-ramai, termasuk bayi.

Saksi dan mangsa memberitahu HRW bahawa pembunuhan beramai-ramai 25 Februari dipercayai dilakukan membalas serangan oleh ke atas kem tentera berhampiran ibu negara wilayah Ouahigouya, kira-kira 15 batu jauh.

Jumlah kematian awam lebih tinggi daripada yang terdahulu digambarkan oleh pegawai tempatan. Peguam awam sebelum ini mengatakan pejabatnya menyiasat kematian dilaporkan 170 orang dalam serangan dilaksanakan ke atas kampung-kampung itu.

Jurucakap kerajaan Burkina Faso tidak menjawab permintaan komen tentang serangan 25 Februari. Pegawai sebelum ini menafikan membunuh awam dan mengatakan pejuang jihad sering menyamar sebagai askar.

Lebih 20,000 orang telah terbunuh di Burkina Faso sejak keganasan berkaitan al-Qaeda dan Kumpulan Negara Islam mula melanda negara itu sembilan tahun lalu, mengikut Projek Lokasi dan Data Peristiwa Keganasan, sebuah pertubuhan bukan untung Amerika Syarikat.

Burkina Faso mengalami dua rampasan kuasa pada 2022. Sejak mengambil kuasa pada September 2022, kerajaan tentera yang diketuai Kapten Ibrahim Traoré telah berjanji menewaskan militan tetapi keganasan hanya menjadi lebih teruk, menurut pakar. Kira-kira separuh wilayah Burkina Faso masih di luar kawalan kerajaan.

Jengkel dengan kegagalan membuahkan kemajuan selama tahun bantuan tentera Barat, kerajaan tentera telah memutuskan hubungan tentera dengan bekas penjajah Perancis dan sebaliknya berpaling ke Rusia untuk sokongan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.