Sungai tiba-tiba bertukar warna hijau terang, penduduk minta ujian di tengah pencemaran toksik: laporan

(SeaPRwire) –   Penduduk sebuah bandar kecil terkejut selepas sebuah sungai kecil tiba-tiba berubah menjadi hijau terang baru-baru ini, menurut laporan tempatan.

Penduduk tempatan meminta ujian disebabkan oleh kebimbangan terhadap kesan toksik di aliran air di Penza, terletak 400 batu tenggara Moscow.

“Parit hijau beracun di Jalan Gagarin membimbangkan penduduk Penza,” lapor media Mash. “Pentadbiran tempatan sedang mengkaji cecair itu.”

Filem menunjukkan air hijau terang mengalir di tengah-tengah lanskap bersalji.

Sungai itu pernah terkena limpahan kumbahan pada tahun 2020, tetapi air tidak pernah berubah hijau, kata media berita itu.

Barisan Rakyat Semua-Rusia, sebuah gabungan politik yang ditubuhkan pada tahun 2011 oleh Perdana Menteri ketika itu Vladimir Putin, sedang mencari pelanggar peraturan alam sekitar, menurut laporan itu.

Punca kemungkinannya adalah “kemalangan,” lapor Mash. Media Moskovsky Komsomolets melaporkan bahawa punca pewarnaan tiba-tiba adalah disebabkan oleh “pembuangan perindustrian.”

Penza merupakan rumah kepada 17 kilang pembuatan, termasuk beberapa yang menghasilkan barangan untuk industri radio dan komunikasi, serta sistem pengurusan automatik.

“Sebab perubahan sedemikian bukanlah fenomena musim bunga yang menakjubkan di mana air mengambil pelbagai warna, tetapi sisa industri yang dicurahkan ke dalam takungan bandar,” menurut laporan tempatan.

Tiada butiran lanjut mengenai sisa hijau didedahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.