Suhu tiga digit menyebabkan pemadaman bergilir di Mexico

(SeaPRwire) –   Meksiko telah dilanda beberapa jam pemadaman bergilir pada Selasa malam akibat dan penurunan sementara dalam penjanaan kuasa elektrik.

Pusat Kawalan Tenaga Kebangsaan kerajaan menyatakan pemadaman bergilir itu berlangsung selama kira-kira lima jam, walaupun kemungkinannya kurang untuk pelanggan individu kerana ia adalah pemadaman bergilir yang diedarkan di seluruh negara.

Pusat itu menyatakan pemadaman terbesar menjejaskan kira-kira 5% pelanggan, dan berlangsung selama kira-kira empat jam.

Pemadaman lebih besar sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan permintaan kuasa pada waktu petang awal, apabila banyak rakyat Mexico tiba di rumah dan menghidupkan televisyen, kipas dan penyejuk hawa.

Mexico telah memecah beberapa rekod suhu tinggi tahun ini, dengan kira-kira sepertiga negara dijangka mencapai 113 darjah Fahrenheit pada Rabu. , di mana kira-kira satu perenam penduduk tinggal, mencapai suhu tertinggi 92 darjah pada Selasa.

Bandar Raya Mexico terletak di lembah gunung tinggi dan biasanya sejuk pada waktu malam, tetapi ini tidak berlaku sebanyak tahun ini.

Penjanaan kuasa juga menurun secara tidak dijangka kerana faktor-faktor lain termasuk output yang lebih rendah dari empangan hidroelektrik, yang telah terjejas oleh kemarau, dan awan yang mempengaruhi kuasa suria.

Pemadaman adalah malu bagi , yang telah menjadikan keutamaan meningkatkan peranan syarikat kuasa milik negara, dikenali sebagai CFE, dan mengurangkan peluang untuk penjana kuasa swasta.

Banyak loji milik negara yang diberi keutamaan oleh López Obrador membakar bahan api yang dihasilkan di kilang minyak milik kerajaan. Presiden itu telah berusaha untuk mengehadkan penjanaan kuasa bersih swasta menggunakan gas asli atau boleh diperbaharui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.