Letupan bom pelekat membunuh sekurang-kurangnya 3 pegawai polis Afghanistan

(SeaPRwire) –   Sebuah bom pelekat meletup di , membunuh sekurang-kurangnya tiga pegawai polis pada Rabu, pihak berkuasa berkata.

Abdul Mateen Qani, seorang jurucakap untuk kementerian dalam negeri Taliban, berkata bom yang “dipasang pada motosikal itu meletup di Faizabad, ibu negara wilayah Badakhshan,” ketika konvoi pasukan keselamatan sedang melaluinya, dan menambahkan lima lagi pegawai cedera.

Qani berkata pegawai itu dalam perjalanan untuk memusnahkan tanaman opium di kawasan itu.

Tiada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Beberapa hari yang lalu Badakhshan menyaksikan protes terhadap kempen Taliban untuk memusnahkan tanaman opium, memaksa delegasi berpangkat tinggi diketuai ketua staf tentera Fasihudin Fitrat melawat rantau itu dan merunding dengan penunjuk perasaan.

Fitrat berkata Selasa dalam mesej video bahawa beliau telah menangani aduan rakyat dan bahawa situasi dibawah kawalan. Beliau menambah bahawa penduduk tempatan menyokong pemusnahan tanaman opium di seluruh Badakhshan.

Protes meletus Jumaat selepas seorang lelaki ditembak mati oleh selepas menentang cubaan memusnahkan tanaman opium di daerah Darayum. Satu lagi terbunuh pada Sabtu semasa protes di daerah Argo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.