Sokongan Biden yang beralih-alih terhadap Israel kata-katanya sendiri: dari ‘teguh’ ke kritik ‘berlebihan’

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden menegaskan sokongannya terhadap Israel tidak berubah sejak 7 Oktober, tetapi pegawai Israel dan pengkritik mendakwa keputusan untuk tidak mengundi menentang resolusi gencatan senjata PBB.

“Amerika Syarikat tidak mengundi hari ini teks baru yang menyeru gencatan senjata tanpa syarat pembebasan tebusan,” kata pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam kenyataan. “Ini adalah penarikan jelas dari kedudukan konsisten Amerika Syarikat di Majlis Keselamatan sejak permulaan perang.”

Berikutan undian itu, jurucakap keselamatan negara Rumah Putih John Kirby berkata kepada wartawan bahawa resolusi itu tidak mengikat, “tiada kesan langsung terhadap Israel dan keupayaan Israel untuk terus menyerang Hamas”, dan penekanan jelas bahawa “ia tidak mewakili perubahan sama sekali dalam dasar kami.”

Sebaik sahaja pembunuhan beramai-ramai Hamas di selatan Israel, Biden keluar dengan sokongan penuh terhadap Israel dan Netanyahu, dengan jelas menyatakan, “Sokongan pentadbiran saya terhadap keselamatan Israel adalah teguh dan tidak berbelah bagi.”

Biden terus mempromosikan sokongan penuh dan tidak bergeraknya terhadap Israel dan sebarang keputusan negara itu mengenai tindak balas terhadap serangan itu: Hanya beberapa hari kemudian, Biden berkata, “jika Amerika Syarikat mengalami apa yang dialami Israel, tindak balas kami akan cepat, muktamad dan menghancurkan.”

“Selama Amerika Syarikat berdiri – dan kami akan berdiri selama-lamanya – kami tidak akan membiarkan anda sendirian … Kami akan berjalan di sisi anda pada hari-hari gelap itu, dan kami akan berjalan di sisi anda pada hari-hari baik yang akan datang. Dan mereka akan datang,” janji Biden semasa lawatannya ke Israel seminggu selepas serangan itu.

Dalam minggu-minggu berikutnya, Biden mendakwa bahawa “kepimpinan Amerika ialah apa yang menyatukan dunia. Perikatan Amerika ialah apa yang mengekalkan kami, Amerika, selamat. Nilai-nilai Amerika ialah apa yang menjadikan kami rakan yang negara-negara lain mahu bekerjasama.” Beliau menambah, “Untuk meletakkan semua itu dalam risiko jika kita meninggalkan Ukraine, jika kita memalingkan muka dari Israel, ia tidak berharga.”

Apabila serangan Israel terhadap Hamas menyebabkan bilangan mangsa sivil yang tinggi, Biden kekal teguh dalam sokongannya, nampaknya menolak angka awal yang dilaporkan (dan beberapa laman web di seluruh dunia mengulangi tanpa sebarang syarat) dan mendakwa beliau tidak boleh mempercayai angka-angka itu. Kementerian Kesihatan Gaza sehingga Mac telah mendakwa lebih daripada 30,000 orang telah mati di Gaza akibat operasi Israel.

“Saya tidak fikir penduduk Palestin berkata benar tentang berapa orang yang terbunuh,” kata Biden pada 25 Oktober. “Saya pasti orang tidak bersalah telah dibunuh, dan ia harga perang.”

Biden pada akhir November memuji kerjasama Israel dan “komitmen” untuk jeda yang dilanjutkan sementara Hamas bersetuju untuk mula melepaskan tebusan – satu hari untuk setiap 10 tebusan yang dilepaskan.

“Saya menghargai komitmen yang dibuat Perdana Menteri Netanyahu dan kerajaannya dalam menyokong jeda yang dilanjutkan untuk memastikan perjanjian ini dapat dilaksanakan sepenuhnya dan untuk memastikan penyediaan bantuan kemanusiaan tambahan untuk mengurangkan penderitaan keluarga-keluarga Palestin yang tidak bersalah di Gaza,” kata Biden pada November.

Perjanjian itu hanya , dengan kedua-dua pihak mendakwa pihak lain telah melanggar syarat-syarat perjanjian dan memaksa konflik untuk bermula semula. Negara-negara Arab dan beberapa sekutu Barat menjadi semakin kritikal terhadap pencerobohan Israel di Jalur Gaza dan beberapa negara, seperti Afrika Selatan dan Ireland, mula menyeru tindakan Israel sebagai genosid.

Afrika Selatan mengumumkan rancangan untuk , secara terbuka dan secara sah menuduh Israel melakukan genosid kerana bantahan antarabangsa terhadap tindakan Israel semakin kuat dan protes merebak bahkan di negara-negara yang kekal menyokong.

Biden pada pertengahan Disember di satu majlis kempen mengakui bahawa Israel “mula kehilangan sokongan itu dengan pengeboman yang tidak terpilih yang berlaku,” menunjukkan keretakan pertama yang nampaknya dalam sokongan sebelumnya tanpa syarat.

Laporan pada permulaan Tahun Baru menunjukkan kesabaran Biden terhadap Israel dan Netanyahu mula menipis, dengan laporan mendakwa dua pemimpin itu tidak berbual secara langsung selama hampir tiga minggu pada Disember sementara kesabaran Biden “berakhir,” menurut seorang pegawai kepada Axios ketika itu.

Bantahan anti-Israel mula mengikis Biden, juga, apabila beliau melihat kadar persetujuannya jatuh di bawah 40% dan beliau dalam pilihan raya awal Parti Demokrat: Michigan melaporkan 13% tidak bersetuju, diikuti oleh 19% Minnesota dan 29% Hawaii. Aktivis telah menghubungkan bantahan ini dengan sokongan Biden terhadap Israel dan mendesak pengundi untuk terus mengundi “tidak bersetuju” apabila mungkin untuk menekan gencatan senjata.

Dalam tempoh menuju pilihan raya awal itu, Biden berkata tindakan Israel di Jalur Gaza “terlalu berlebihan,” membawanya untuk mula menetapkan garis di pasir mengenai keinginan Israel untuk menjalankan operasi besar-besaran di Rafah, kerap dipromosikan sebagai bandar terakhir utama di Gaza di mana bilangan besar penduduk Palestin telah berkumpul.

“Operasi tentera besar-besaran di Rafah tidak boleh dilanjutkan tanpa rancangan yang boleh dipercayai untuk memastikan keselamatan dan sokongan lebih daripada satu juta orang yang berlindung di sana,” kata Biden di Rumah Putih. “Mereka perlu dilindungi.”

Pertikaian mengenai Rafah dan ketiadaan sokongan Amerika Syarikat menyebabkan keretakan lagi antara Biden dan Netanyahu, dengan dua pemimpin dilaporkan tidak berkomunikasi secara langsung selama satu bulan penuh – walaupun Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre dan Kirby menyatakan presiden secara kerap berkomunikasi dengan pegawai Israel semasa tempoh itu.

Biden mula meningkatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, dengan menekan Israel untuk berbuat lebih untuk membantu penduduk Palestin walaupun dakwaan dari pegawai Israel bahawa bantuan sedemikian akan berakhir dengan pergi ke Hamas, yang terus menghisap rakyat walaupun keadaan Gaza yang teruk.

“Selain meluaskan penghantaran melalui darat, seperti yang saya katakan, kami akan memaksa Israel untuk memudahkan lebih trak dan lebih laluan untuk mendapatkan lebih banyak bantuan kepada lebih ramai orang yang mereka perlukan. Tiada alasan,” kata Biden pada 1 Mac.

, yang bermula bahkan sebelum Amerika Syarikat tidak mengundi dalam resolusi gencatan senjata Majlis Keselamatan PBB, berlaku selepas Biden terperangkap selepas ucapan Negara Kesatuan beliau berkata, “Saya beritahu Bibi: ‘Anda dan saya akan bertemu dengan Jesus’.”

Apabila diberitahu beliau telah ditangkap dalam satu momen mikrofon panas, Biden berkata “Bagus. Ini bagus.”

Paul Steinhauser Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.