PBB memberi amaran tentang pasukan paramiliter Sudan sedang mengelilingi ibu negara di barat Darfur, mendesak agar tidak diserang

(SeaPRwire) –   Pasukan paramiliter Sudan sedang mengelilingi satu-satunya ibu kota yang belum mereka tangkap di, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata pada Jumaat, dengan memberi amaran bahawa serangan akan mempunyai “akibat yang menghancurkan” bagi 800,000 penduduk bandar itu.

Pada masa yang sama, kata PBB, Tentera Darat Sudan yang saingan “nampaknya sedang meletakkan diri mereka.”

sekali lagi menyeru Pasukan Sokongan Cepat paramiliter dan pasukan kerajaan supaya menahan diri daripada bertempur di kawasan North Darfur berhampiran ibu negaranya, El Fasher, kata jurucakap PBB Stephane Dujarric.

Perang setahun lalu di Sudan antara jeneral saingan dari paramiliter dan pasukan kerajaan yang bersaing untuk kuasa telah mencetuskan “krisis berukuran epik,” kata PBB pada Jumaat lepas. Ia telah didorong oleh senjata dari negara-negara penyokong asing yang terus melanggar sanksi PBB yang bertujuan membantu mengakhiri konflik itu, katanya, dengan menekankan bahawa “Ini adalah tidak sah, ia adalah tidak bermoral, dan ia mesti berhenti.”

Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) berkata pada Jumaat bahawa ketegangan dan pertembungan yang meningkat di sekitar El Fasher selama dua minggu yang lalu telah menyebabkan pemindahan 40,000 orang, serta beberapa korban awam.

“Keadaan keselamatan telah secara berkesan memotong akses kemanusiaan ke El Fasher,” kata OCHA.

Menurut pegawai kemanusiaan, El Fasher adalah lokasi penting untuk mencapai bahagian lain kawasan Darfur yang luas, termasuk untuk penghantaran bantuan dari negara jiran Chad dan melalui laluan utara dari Pelabuhan Sudan di pantai timur laut negara itu.

“Kini, lebih daripada setengah dozen trak dengan bekalan penting untuk 122,000 orang terkandas di Ad Dabbah di Negeri Utara jiran, kerana mereka tidak boleh bergerak ke El Fasher kerana ketidakselamatan dan kekurangan jaminan laluan selamat,” kata OCHA.

Dujarric berkata utusan khas Setiausaha Agung PBB untuk Sudan, Ramtane Lamamra, sedang berhubung dengan pihak-pihak saingan untuk mengurangkan ketegangan, yang dilaporkan meningkat dengan dramatik.

OCHA juga berkata ia adalah “penting bagi pihak-pihak membenarkan laluan selamat bagi orang awam untuk meninggalkan El Fasher ke kawasan yang lebih selamat.”

Sudan tergelincir ke dalam kekacauan pada pertengahan April 2023, apabila ketegangan jangka panjang antara tentera, diketuai Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat paramiliter diketuai oleh Mohammed Hamdan Dagalo meletus ke dalam pertempuran jalanan di ibu negara, Khartoum. Pertempuran telah merebak ke bahagian lain negara, terutamanya kawasan bandar dan kawasan Darfur barat.

DiCarlo melukiskan gambaran yang suram tentang impak perang – lebih 14,000 mati, puluhan ribu cedera, kelaparan yang bakal berlaku dengan 25 juta orang memerlukan bantuan nyawa, dan lebih 8.6 juta dipaksa melarikan diri dari rumah mereka.

Semasa perang, Pasukan Sokongan Cepat yang didominasi Arab telah melakukan serangan kejam di Darfur terhadap awam etnik Afrika, terutamanya etnik Masalit, dan telah menguasai kebanyakan kawasan luas itu – dengan El Fasher sebagai sasaran terbaru.

Dua dekad lalu, Darfur menjadi sinonim dengan genosid dan jenayah perang, terutamanya oleh milisi Janjaweed Arab yang terkenal, terhadap penduduk yang mengenal pasti sebagai Afrika Tengah atau Timur.

Warisan itu kelihatan telah kembali, dengan peguam pendakwa Antarabangsa, Karim Khan, berkata pada akhir Januari terdapat asas untuk percaya kedua-dua pihak mungkin melakukan jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan atau genosid di Darfur.

Pasukan Sokongan Cepat ditubuhkan daripada pejuang Janjaweed oleh bekas Presiden Sudan Omar al-Bashir, yang memerintah negara itu selama tiga dekad sebelum digulingkan semasa kebangkitan rakyat pada 2019. Beliau dicari oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas tuduhan genosid dan jenayah lain semasa konflik di Darfur pada tahun 2000-an.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.