Perdana Menteri Thailand mahu mengharamkan ganja selepas dua tahun didekriminalisasikan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri, negara pertama di Asia untuk menghalalkan ganja dua tahun lalu, berkata pada Rabu bahawa beliau mahu mengharamkan dadah itu sekali lagi berikutan kebimbangan bahawa ketiadaan peraturan telah menjadikannya tersedia kepada kanak-kanak dan meningkatkan jenayah.

Perdana Menteri Srettha Thavisin menulis di platform media sosial X bahawa beliau meminta Kementerian Kesihatan untuk mengubah senarai dadah haram untuk sekali lagi memasukkan ganja, dan mengeluarkan peraturan baru untuk membenarkan penggunaannya hanya untuk tujuan perubatan.

Srettha juga memerintah pihak berkuasa tempatan untuk menindas yang berkaitan dengan perdagangan dadah haram dan menuntut untuk melihat kemajuan dalam tempoh 90 hari.

Selepas ganja didekriminalisasikan pada 2022, awalnya dikatakan ia hanya akan dibenarkan untuk penggunaan perubatan, tetapi sebenarnya pasaran tidak diatur. Ini telah mencetuskan kecaman awam dan kebimbangan tentang penyalahgunaan dan jenayah.

Dekriminalisasi dipimpin oleh Parti Bhumjaithai, yang kubu kuatnya terletak di timur laut miskin di mana ia berjanji petani ganja akan menjadi tanaman tunai baru.

Dalam , semua parti utama – termasuk Bhumjaithai – berjanji untuk mengehadkan ganja untuk penggunaan perubatan.

Penyokong ganja dan peniaga telah menentang penarikan balik yang radikal, yang mereka dakwa akan merosakkan ekonomi. Ganja sah telah menggalakkan industri pelancongan dan pertanian Thailand dan melahirkan beribu-ribu runcit ganja daripada kedai, trak hingga khemah pasar di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.