Poland dan pemimpin Ukraine sebut kemajuan dalam mengatur import makanan Ukraine untuk meredakan kemarahan petani

(SeaPRwire) –   WARSAW, Poland (AP) — Perdana Menteri Poland dan Ukraine menyatakan mereka membuat kemajuan untuk memenuhi tuntutan petani Poland dan Eropah Barat yang ingin had yang lebih ketat terhadap import makanan murah dari Ukraine yang mereka katakan menjejaskan mata pencarian mereka, tetapi tiada kemajuan besar diumumkan.

Perdana Menteri Ukraine Denys Shmyhal berada di Poland untuk berbincang dengan rakannya, Donald Tusk, untuk mencari cara menangani ketidakpuasan petani yang membawa kepada protes ganas dan sekatan sempadan Poland dengan Ukraine.

Pemimpin itu berkata beberapa cadangan dibuat semasa perbualan tetapi lebih usaha diperlukan. Kedua-dua mereka berkata akan lebih baik jika EU bergerak ke hadapan dengan cukai 50% yang dicadangkan terhadap import makanan dari Rusia dan Belarus.

“Kami sedang mencari penyelesaian yang baik untuk kedua-dua belah pihak,” kata Tusk.

“Berhubung pertanian, kami telah maju satu langkah,” katanya, menunjuk ke arah usaha Poland untuk EU mengenakan had terhadap import makanan dari Rusia dan Belarus dan dengan itu mengurangkan tekanan di pasaran makanan EU serta membantu Ukraine menghasilkan.

“Seolah-olah kami hanya satu langkah jauh” daripada matlamat bersama itu, kata Tusk.

Shmyhal berkata melalui perbualan itu mereka “pasti membuat kemajuan untuk mengangkat sekatan (sempadan)” tetapi yang paling penting, menyelesaikan semua isu kritikal yang membawa kepada sekatan itu.

Mereka menandatangani deklarasi bersama yang menyatakan langkah-langkah liberalisasi perdagangan patut memberi manfaat kepada ekonomi Poland, ahli EU lain dan Ukraine “tanpa mengganggu pasaran mereka,” dan langkah perdagangan patut mengambil kira “perubahan situasi keselamatan di Ukraine.”

Petani di banyak negara Eropah telah menganjurkan protes ganas menyasarkan, antara isu lain, import murah dari Ukraine, dan ketegangan bertambah antara Kyiv dengan sekutu setia Warsaw berhubung aliran bebas cukai produk pertanian Ukraine.

Tusk mencadangkan Poland, ahli NATO dan negara EU bersempadan dengan Ukraine, akan mencari kuota terhadap import semasa perbualan. Beliau juga mencadangkan meningkatkan eksport Ukraine ke negara-negara yang memerlukan di luar Eropah.

Shmyhal berkata Ukraine bersetuju dengan “had tertentu” tetapi tidak memberikan butiran.

EU membuka lebar pintu kepada produk pertanian Ukraine untuk membantu negara itu mendapat wang daripada eksport selepas serangan Rusia 2022 memotong banyak laluan perdagangan tradisionalnya.

Walau bagaimanapun, ahli parlimen EU baru-baru ini bersetuju kuota boleh diperkenalkan semula terhadap sebahagian makanan Ukraine untuk menangani aduan petani Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.