Siapa Noa Argamani? Wanita diculik oleh pengganas Hamas di festival muzik trance di Israel

Noa Argamani, seorang pelajar Israel berusia 25 tahun yang lahir di China, diculik dari festival muzik trance di Israel apabila pengganas Hamas menyerang orang awam dengan sepenuhnya.

Acara muzik trance sepanjang hujung minggu itu juga bertepatan dengan cuti Yahudi Sukkot. Video yang muncul dalam talian menunjukkan wanita muda itu menjerit ketika diculik dan dibawa pergi menunggang motorsikal.

Festival muzik itu dihadiri oleh kira-kira 3,500 orang, dan berlangsung tiga batu dari sempadan Jalur Gaza. Berdozen-dozen pengganas Hamas memasuki padang terbuka dan menyerang pengunjung festival. Setakat pagi Isnin, terdapat lebih daripada 260 mayat telah ditemui di tempat serangan itu, menurut agensi penyelamat Zaka.

Ramai pengunjung festival bersembunyi dan mencari perlindungan semasa serangan itu, termasuk Argamani. Beberapa video telah muncul mengenai penculikan yang mengerikan dari festival itu. Dalam video yang telah dikongsi ke media sosial, Argamani kelihatan menangis minta tolong ketika teman lelakinya, Avi Natan, tidak berdaya, dikelilingi beberapa lelaki, dengan tangannya dipegang di belakang ketika dia dibawa pergi.

“Bayangkan perasaan keluarganya,” kata rakan sebiliknya, Amir Moadi, kepada Daily Mail.

“Saya sepatutnya pergi ke pesta gurun itu, tetapi memutuskan pada saat akhir untuk tidak pergi.

“Kami terakhir mendengar daripadanya pada pukul 10 atau 11 pagi ini apabila dia menghantar mesej kepada kami semua untuk mengatakan bahawa pengganas telah membuka tembakan dan mengejar semua orang tetapi mereka berdua selamat bersembunyi. Kami tidak mendengar daripada mereka sejak itu, tetapi, sayangnya, kami melihat video mengganggu penculikannya secara online,” katanya kepada portal berita itu.

Bapa Argamani berkongsi butiran saat dia mendapat tahu anak perempuannya diculik dalam temu bual dengan Channel 12, melalui The Times of Israel.

“Saya cuba menghubungi dia dari saat kami mendengar siren,” katanya kepada portal berita itu.

“Selepas kira-kira sejam, Avi Natan berkata dalam mesej WhatsApp bahawa semuanya baik-baik saja dan menulis, ‘Saya akan menghubungi anda kemudian,'” katanya lagi.

“Jawapannya tidak kedengaran betul bagi saya, kenapa hubungi saya kemudian? Jadi saya memutuskan bahawa saya akan pergi ke hospital.”

“Saya pergi ke salah satu pejabat dan dimaklumkan bahawa dia tidak cedera. Semasa bercakap melalui telefon, rakan sebiliknya menghubungi kami, dan berkata bahawa ada video dia di atas motorsikal dan dia diculik serta dibawa ke Gaza. Saya berharap bahawa dia salah, bahawa ia tidak benar, dan kemudian di bilik kecemasan, seorang lelaki menghampiri saya dan memberitahu saya ada video jika saya mahu melihatnya.”

“Saya meminta untuk melihat dan kemudian saya nampak bahawa itu pasti dia. Dia begitu takut, begitu gentar. Saya sentiasa melindunginya, dan pada saat ini saya tidak mampu,” tangisnya. “Saya berdoa agar semua orang akan kembali.”

Pada masa penulisan, dipercayai bahawa Argamani ditahan di lokasi yang tidak diketahui di Gaza.