Serangan beruang grizzly di Taman Negara Banff meninggalkan pasangan, anjing mati

Sebuah pasangan dan anjing mereka dilaporkan telah terbunuh oleh beruang grizzly di Taman Negara Banff di Kanada yang popular, membawa pegawai di sana untuk membunuh haiwan itu selepas mereka mendapati ia memaparkan “tingkah laku agresif.”

Taman Negara Banff berkata dalam satu kenyataan bahawa kakitangan Parks Canada menerima amaran Jumaat malam dari peranti GPS yang menunjukkan satu “serangan beruang” di kawasan Lembah Sungai Red Deer, di barat Ya Ha Tinda Ranch.

“Parks Canada dengan serta-merta menggerakkan Pasukan Tindak Balas Serangan Haiwan Liar yang ahlinya dilatih khusus untuk bertindak balas terhadap serangan haiwan liar,” kata taman itu.

“Keadaan cuaca pada masa itu tidak membolehkan penggunaan helikopter, dan pasukan tindak balas melakukan perjalanan sepanjang malam ke lokasi melalui darat.

“Pasukan tindak balas tiba di lokasi pada pukul 1 pagi dan menemui dua orang yang meninggal dunia,” lanjut taman itu.

“Semasa berada di kawasan itu, pasukan tindak balas bertemu seekor beruang grizzly yang memaparkan tingkah laku agresif, membawa kakitangan Parks Canada membunuh beruang itu di tempat untuk memastikan keselamatan orang ramai.”

PENTADBIRAN BIDEN BERGERAK UNTUK MELEPASKAN PEMANGSA TERATAS BERHAMPIRAN KOMUNITI LUAR BANDAR

Polis Berkuda DiRaja Kanada tiba beberapa jam kemudian dan mengangkut mangsa-mangsa ke Sundre, sebuah bandar di luar Calgary.

Kim Titchener, pengasas pertubuhan Bear Safety and More yang berpangkalan di Alberta, memberitahu Reuters bahawa mangsa-mangsa adalah sepasang suami isteri Kanada dan anjing mereka.

Beliau menambah bahawa kira-kira 60 ekor beruang grizzly kini sedang berkeliaran di Taman Negara Banff dan kewujudan mereka di wilayah Kanada terancam.

VETERAN TENTERA LAUT MONTANA RAHANG DICABUT DALAM SERANGAN BERUANG GRIZZLY, KATA KELUARGA

Kenyataan dari ahli keluarga salah seorang mangsa menyatakan mangsa-mangsa adalah “pasangan jangka panjang yang menyukai aktiviti luar dan tidak dapat dipisahkan,” menurut CBC.

“Mereka hidup untuk berada di pedalaman dan merupakan dua orang yang paling berhati-hati yang saya kenal,” CBC menambah, memetik kenyataan itu.

Taman Negara Banff telah mengumumkan bahawa “[s]ebagai langkah berjaga-jaga keselamatan, penutupan kawasan telah dilaksanakan dan akan kekal berkuat kuasa sehingga diberitahu kelak.

“Ini adalah insiden tragis, dan Parks Canada ingin menyampaikan ucapan takziah yang ikhlas kepada keluarga dan kawan-kawan mangsa,” kata taman itu.