Scotland membatalkan matlamat hijau selepas pengawas iklim mengatakan ia tidak tercapai: laporan

(SeaPRwire) –   Skotland dijangka akan meninggalkan sasaran untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 75% menjelang 2030, menurut laporan.

Realiti sebenar datang selepas menteri melepasi lapan daripada 12 sasaran tahunan emisi terakhir, dengan pakar mendakwa kini mustahil bagi negara itu untuk memenuhi pengurangan 75% menjelang akhir dekad ini, dilaporkan.

Walaupun sasaran akhir negara itu untuk mencapai “sifar bersih” menjelang 2045 akan kekal, kerajaan Scotland sedang menyusun semula matlamat perubahan iklim mereka.

Jawatankuasa Perubahan Iklim (CCC), badan awam bebas yang memberikan amaran bahawa Scotland telah kehilangan keunggulan ke atas baki UK dalam menangani isu-isu perubahan iklim.

CCC berkata bahawa isyarat amaran dibangkitkan tahun lepas apabila menteri gagal menerbitkan rancangan yang diperlukan di bawah akta untuk menyatakan bagaimana mereka akan memenuhi sasaran.

Sasaran sebelum ini Scotland adalah untuk mengurangkan pelepasan sebanyak 75% menjelang 2030, berbanding sasaran UK sebanyak 68% menjelang 2030.

Chris Stark, ketua eksekutif Jawatankuasa Perubahan Iklim, sebelum ini memberitahu BBC bahawa sasaran itu “terlalu menyusahkan.”

“Ini adalah kegagalan kerajaan Scotland untuk membawa kepada rakyat Scotland, dan Parlimen Scotland, satu rancangan perubahan iklim yang sesuai untuk tujuan,” katanya.

“Ini adalah kali pertama, di mana-mana di UK, kami telah mengatakan sasaran itu tidak boleh dipenuhi,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.