Presiden Colombia mengatakan ratusan ribu butir peluru telah hilang dari pangkalan tentera

(SeaPRwire) –   mengatakan pada Selasa bahawa ratusan ribu butir peluru telah hilang dari dua pangkalan tentera di negara Amerika Selatan.

Dalam kenyataan ringkas, Petro mengatakan bahawa pemeriksaan ini bulan ini oleh tentera mendapati bahawa ratusan ribu butir peluru, beribu-ribu grenad dan 37 peluru berpandu anti-kereta kebal telah dicuri dari pangkalan tentera di pusat negara dan satu lagi berhampiran pantai Caribbean.

Petro, presiden kiri pertama negara itu, mengatakan peluru itu mungkin telah berakhir di tangan kumpulan pemberontak Colombia, atau mungkin telah dijual secara haram kepada kumpulan jenayah luar negara, termasuk .

“Satu-satunya cara untuk menjelaskan barang-barang hilang ini adalah terdapat rangkaian yang terdiri daripada orang dalam angkatan tentera yang terlibat dalam perdagangan senjata haram,” kata Petro.

Petro berkata bahawa pemeriksaan pangkalan tentera akan berterusan untuk “memisahkan angkatan tentera dari sebarang jenis pertubuhan jenayah.”

Penyiasatan itu datang ketika Colombia menyambung semula pertempuran di barat daya negara itu terhadap FARC-EMC kumpulan pemberontak yang berpecah dari selepas ia menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan pada tahun 2016.

Petro telah melancarkan rundingan damai dengan beberapa kumpulan pemberontak yang tinggal di negara itu sejak dipilih sebagai presiden pada tahun 2022. Tetapi sementara di beberapa kawasan negara pertempuran antara kerajaan dan kumpulan pemberontak telah berkurangan, pengkritik pentadbiran Petro telah mengatakan bahawa kumpulan-kumpulan ini terus mengugut dan menculik orang awam. Mereka mengatakan gencatan senjata yang berkaitan dengan rundingan damai telah membantu pemberontak memperkukuhkan kedudukan mereka dan memperoleh lebih banyak pengaruh terhadap masyarakat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.