Pentadbiran Biden memberi akses kepada Iran berbilion dolar dalam dana untuk teruskan usaha perang, kata pakar

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden telah membenarkan berbilion-bilion dalam pengecualian sanksi yang memberi manfaat kepada Iran, dengan , yang membolehkan kerajaan Iran untuk terus memindahkan wang ke kilang drone dan kumpulan wakilnya, seorang pakar memberitahu Digital.

“Apa yang berlaku apabila anda mengakhirinya melepaskan wang itu ialah ia pergi ke dana am, yang kemudiannya boleh digunakan dalam pelbagai cara yang berbeza,” jelas Jonathan Schanzer, naib presiden kanan untuk penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD).

“Jika mereka menggunakan pengurangan sanksi untuk membiayai bajet am mereka, maka akhirnya [mereka] adalah kepada kerana IRGC mengambil bahagian dalam bajet biasa itu,” kata Schanzer, menunjukkan pentadbiran Biden sering mendakwa bahawa sebarang pengecualian sebenarnya tidak secara langsung memberi manfaat kepada tentera Iran dan Pengawal Revolusi Islam (IRGC).

“Biarkan saya katakan begini: Tidak ada cara untuk melakukannya tanpa akhirnya memberi manfaat kepada rejim dan objektif utamanya, yang adalah untuk membiayai aktiviti merosakkan di luar negara,” nota Schanzer, bekas penganalisis kewangan keganasan di Jabatan Perbendaharaan AS.

Sekutu Jabatan Negara memberitahu Digital bahawa pentadbiran Biden “tidak mengangkat sebarang sanksi terhadap Iran. Sebaliknya, kami terus meningkatkan tekanan.”

“Sanksi kami yang meluas terhadap Iran kekal berkuat kuasa, dan kami terus menguatkannya,” kata jurucakap itu. “Dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, AS telah mengenakan sanksi ke atas lebih 600 individu dan entiti yang berkaitan dengan julat masalah dan tingkah laku merbahaya Iran, pengedaran UAV dan peluru berpandu, keganasan, pembiayaan keganasan dan bentuk perdagangan haram yang lain, pelanggaran hak asasi manusia yang mengerikan dan sokongan kepada kumpulan pengganas wakil.”

“Kami bahkan melihat rejim gagal memenuhi jangkaan pendapatannya sendiri kerana ia berjuang untuk mengelakkan sanksi kami dan mencari pembeli haram untuk minyaknya,” kata jurucakap itu, tidak mengulas tentang fakta bahawa Iran sebenarnya mencari pembeli untuk minyaknya. Jurucakap itu bersikeras bahawa sanksi AS, bersama-sama dengan “ekonomi Iran dan pengurusan rejim,” telah membawa mata wang negara itu “ke paras terendah terhadap dolar AS.”

Jurucakap Jabatan Negara kedua menekankan fakta bahawa pengecualian sanksi membenarkan Iraq membeli elektrik dari Iran telah diperbaharui 21 kali sejak pentadbiran Trump pertama kali mengeluarkan pengecualian itu pada 2018 dan bahawa “sebarang konsep” bahawa wang pergi ke Iran disebabkan pengecualian “palsu dan mengelirukan.”

“Kami telah terlibat dalam perbincangan berterusan dengan sekutu dan rakan kongsi, termasuk di G-7 dan dengan EU, tentang cara meningkatkan tekanan terhadap Iran,” kata jurucakap kedua itu.

Analisis Digital, bersama-sama dengan penyelidikan FDD, menentukan bahawa Iran telah menerima antara $16 bilion dan $20 bilion dalam pengecualian sanksi, dengan berbilion-bilion lagi diperoleh melalui jualan minyak Iran, yang AS telah mengenakan sanksi tetapi tidak berjaya mencegah sepenuhnya kerana campuran pengawasan kerajaan longgar dan kaedah pengelakan yang lebih canggih.

Itu termasuk pengecualian sanksi $10 bilion supaya Iraq boleh berdagang untuk mendapatkan elektrik dari Iran, pengecualian sanksi $6 bilion yang dipersetujui untuk pertukaran pembebasan lima warga Amerika dan $3.8 bilion diperoleh melalui jualan petrokimia untuk mengelak sanksi era Trump.

Jabatan Negara AS pada bulan Mac diburukkan kerana menyambung semula pengecualian sanksi, yang telah diperbaharui sejak pentadbiran Trump pertama kali mengeluarkannya pada 2018. Beberapa pakar menganggarkan pengecualian itu bernilai sekitar $10 bilion untuk Iran.

Pengecualian itu khususnya membenarkan pemindahan dana antara Iran dan Iraq supaya Iraq, yang kekal sebagai sekutu AS, dapat terus menggunakan elektrik yang diimport dari Iran – tetapi pengkritik melihatnya sekadar santunan lagi terhadap sanksi terhadap Iran.

“Tiada wang ini pergi kepada ulama. Tiada wang ini pergi ke Tehran. Bantuan kemanusiaan yang diberikan sebenarnya pergi kepada pembekal yang memberikan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Iran,” kata penasihat keselamatan negara Bait Putih ketika itu.

“Bukan sahaja rakyat Iraq tidak menderita kerana ini, rakyat Iran juga tidak akan menderita kerana ini,” tambah Kirby. “Ini membenarkan Iraq untuk dapat bekerja jauh dari tenaga Iran supaya mereka boleh mengekalkan lampu.”

Schanzer membalas hujah pentadbiran dengan mencatatkan bahawa “sebaik sahaja [wang] menyentuh sistem, ia akan dipindahkan atau digunakan dengan cara sinis,” walaupun mengambil apa bantuan kemanusiaan yang masuk ke negara melalui pembekal pihak ketiga dan menjualnya semula kepada penduduk awam, dengan kesan mencuci bantuan itu ke dalam wang.

“Apabila kita bercakap tentang barangan dua guna atau bahkan perkara-perkara yang mereka perlukan untuk memberi makan pejuang mereka sepanjang garis itu, ia adalah skema penyelewengan secara konsisten sinis,” kata Schanzer. “Sama ada kita bercakap tentang Iran itu sendiri atau kita bercakap tentang wakil-wakil Iran.”

“Apabila pentadbiran mengatakan bahawa kita tidak seharusnya meletakkan sanksi ke atas Houthis kerana akhirnya akan menghalang bantuan kemanusiaan daripada sampai ke Yemen – teka apa?” Schanzer terus. “Apabila bantuan kemanusiaan itu tiba di Yemen, siapa yang mendapat manfaat? Orang yang menguasai wilayah yang dipertikaikan, yang sekarang bahagian besar Yemen dikawal oleh Houthis.”

New York Times pada bulan Februari menerbitkan hasil siasatan yang menentukan bahawa Iran telah berjaya berkat “jurang penting dalam pengawasan AS.” Kapal-kapal pemilik syarikat cengkerang menggunakan kaedah “menipu” untuk menyorokkan lokasi mereka melakukan puluhan perjalanan sepanjang 2023 untuk mengangkut minyak Iran di bawah sanksi.

Kegagalan menindak secara menyeluruh terhadap penghantaran minyak Iran telah membawa bilangan pakar yang signifikan untuk mendakwa bahawa pentadbiran Biden mungkin telah sengaja memejamkan mata terhadap aktiviti Iran – sebahagiannya kerana lonjakan jualan minyak itu jelas dan nyata.

Javier Blas, seorang wartawan minyak dan komoditi berpengalaman, bahawa “teori konspirasi saya mengatakan Putih Rumah telah memejamkan mata terhadap jualan Iran kerana ia lebih khawatir tentang inflasi … bukan sahaja Iran telah meningkatkan pengeluaran minyak, tetapi eksportnya juga meningkat lebih kerana ia berjaya menjual sebahagian besar minyak yang terpaksa diletakkan dalam masa lalu ke dalam penyimpanan, kedua-duanya di darat dan ke kapal tangki yang diubah menjadi kemudahan penyimpanan terapung.”

Kerjasama Iran yang semakin meningkat dengan China juga memainkan peranan penting dalam bagaimana negara itu berjaya mengelak sanksi, , yang mengutip perjanjian kerjasama ekonomi 25 tahun antara dua negara yang dipersetujui pada Mac 2021, serta keputusan Iran untuk menyertai blok ekonomi BRICS yang diketuai Beijing, yang memberi Iran akses kepada mata wang dan pilihan perdagangan lain.

“Tiada keraguan bahawa Rusia, China dan negara-negara lain bekerja untuk memberi bantuan kepada Iran,” dakwa Schanzer. “Kita tahu ini benar, tetapi dengan Rusia dan China, sering dilakukan dalam perdagangan atau pembelian senjata, minyak … jika mereka mendapat balasan dalam rubel atau dalam RMB (Yuan Cina) dalam lebihan perdagangan di mana mereka boleh menukarkannya untuk produk lain itu bukanlah yang sama seperti dolar, dan bukanlah seperti beberapa barang yang akan datang melalui saluran Amerika.”

Caitlin McFall dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.