Korea Selatan meneliti kemungkinan menyertai perikatan untuk berkongsi teknologi ketenteraan dengan AS

(SeaPRwire) –   sedang mempertimbangkan berkongsi teknologi ketenteraan maju dengan Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia melalui perkongsian yang dikenali sebagai AUKUS.

Shin berkata kemungkinan itu dibincangkan semasa dua hari perjumpaan antara Korea Selatan dan menteri pertahanan dan luar Australia yang berakhir di bandar Melbourne, Australia pada Rabu.

dan United Kingdom bersetuju pada 2021 untuk menyediakan Australia dengan armada kapal selam yang ditenagai oleh teknologi nuklear A.S. di bawah persetujuan AUKUS untuk menangani kehadiran tentera China yang semakin meningkat. AUKUS ialah singkatan untuk Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Negara-negara itu boleh terlibat dalam kerjasama yang lebih luas dalam bidang teknologi keselamatan termasuk kecerdasan buatan, perang elektronik dan sistem hipersonik melalui apa yang dikenali sebagai AUKUS Tiang 2.

“Kami mengalu-alukan jemputan AUKUS kepada Korea Selatan,” kata Shin melalui penterjemah.

juga bergerak ke arah rundingan rasmi untuk menjadi sebahagian daripada AUKUS Tiang 2 dalam pembangunan dan perkongsian teknologi.

Menteri Pertahanan Australia Richard Marles mengalu-alukan usaha Korea Selatan untuk mengukuhkan hubungannya dengan Jepun, yang bersama-sama dengan Australia, Amerika Syarikat dan India membentuk dialog keselamatan yang dikenali sebagai Kumpulan Kuadrat.

“Kami lihat ini ialah langkah maju yang sangat positif dalam landskap strategik wilayah dan mewakili peluang besar bagi Australia untuk terlibat dengan Korea Selatan dan Jepun,” kata Marles kepada wartawan.

“Korea Selatan dan Australia bekerjasama untuk mempertahankan tataurusan berasaskan peraturan dalam wilayah kami, malahan dalam dunia,” tambah Marles.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.