Rusia mendakwa Turki Airlines dipaksa Amerika Syarikat untuk menghalang warga Rusia terbang ke Mexico

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Rusia Sergei Ryabkov menuduh Amerika Syarikat menekan Syarikat Penerbangan Kebangsaan Turki Turkish Airlines untuk menghalang warga Rusia daripada terbang ke Mexico.

Komentarnya datang selepas kedutaan Rusia di Ankara minggu ini membantah bahawa sesetengah penumpang penerbangan syarikat Rusia telah dinafikan naik kapal terbang Turkish Airlines dari Istanbul ke beberapa negara Amerika Latin secara tidak selektif.

“Secara khusus berkaitan dengan Mexico, sebabnya, saya fikir, mudah untuk diteka”, Ryabkov dilaporkan malam Rabu oleh agensi berita negara TASS. “Ia berpunca daripada tekanan yang dikenakan ke atas pihak berkuasa negara ini oleh Washington.”

Beliau tidak menyediakan bukti untuk tuduhan itu.

Dua sumber industri memberitahu Reuters mereka percaya Turkish Airlines bertindak atas permintaan Amerika Syarikat dalam usaha untuk menghalang aliran imigresen warga Rusia ke sempadan selatannya.

“Turkish Airlines seolah-olah telah ditekan atau dipujuk atau diancam untuk menjadi begitu ketat,” kata Artur Muradyan, naib presiden untuk pelancongan antarabangsa di Persatuan Pengendali Pelancongan Rusia, sebuah kumpulan industri.

“Saya fikir mereka di bawah tekanan dari Amerika Syarikat untuk berbuat demikian.”

Sumber kedua, yang meminta kerahsiaan, berkata: “(Turkish Airlines) fikir orang terbang (ke Amerika Latin) untuk menyeberang sempadan ke Amerika Syarikat.”. Kebanyakan warga Rusia yang dinafikan naik kapal terbang adalah , menurut sumber itu.

Jabatan Negara Amerika Syarikat tidak segera menjawab permintaan Reuters untuk komen. Kementerian Luar Turki dan Turkish Airlines tidak segera tersedia untuk komen.

Sekurang-kurangnya 73,000 warga Rusia telah cuba memasuki Amerika Syarikat dalam dua tahun kebelakangan ini, menurut data Pemeriksaan dan Perlindungan Sempadan. Ia adalah sebahagian daripada ekodus sejarah orang sejak perang di Ukraine bermula pada Feb. 2022.

Sumber-sumber memberitahu Reuters bahawa sebanyak 1,000 pelancong Rusia telah dinafikan naik kapal terbang ke beberapa destinasi di Amerika Latin dalam tempoh 2-3 bulan kebelakangan ini.

Kedutaan Rusia di Ankara menyuarakan bantahan terhadap amalan itu dalam beberapa kenyataan minggu ini, tetapi tidak menyatakan bila amalan itu bermula atau berapa banyak penumpang yang dinafikan penerbangan.

Kedutaan berkata pekerja penerbangan yang menafikan penumpang menyatakan sekatan yang dikenakan oleh negara tujuan, termasuk pengesahan hotel yang sah atau tiket pulang.

Apabila dihubungi oleh Reuters untuk komen, kedutaan Rusia berkata tiada yang hendak ditambah selain kenyataannya yang diterbitkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.