2023 menyaksikan peningkatan mendadak dalam orang yang menghadapi kelaparan akut, laporan PBB mengatakan

(SeaPRwire) –   Hampir 282 juta orang di 59 negara mengalami kelaparan akut pada tahun 2023, menurut laporan Global Report on Food Crises yang dikeluarkan Rabu.

Laporan itu menyatakan 24 juta lebih banyak orang menghadapi kekurangan makanan yang akut daripada pada tahun 2022, disebabkan oleh penurunan yang tajam dalam keselamatan makanan, terutamanya di Jalur Gaza dan Sudan. Jumlah negara dengan krisis makanan yang dipantau juga telah diperluas.

Máximo Torero, ekonom utama untuk Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB, berkata 705,000 orang di lima negara berada pada Fasa 5, tahap tertinggi, pada skala kelaparan yang ditentukan oleh pakar antarabangsa — jumlah tertinggi sejak laporan global bermula pada tahun 2016 dan empat kali ganda jumlah pada tahun itu.

Lebih 80% daripada mereka yang menghadapi kelaparan yang bakal berlaku — 577,000 orang — berada di Jalur Gaza, katanya. Sudan Selatan, Burkina Faso, Somalia dan Mali masing-masing menjadi tuan rumah beribu-ribu orang juga menghadapi kelaparan yang menghancurkan.

Menurut pandangan masa depan laporan itu, kira-kira 1.1 juta orang di Jalur Gaza, di mana perang Israel-Hamas kini memasuki bulan ketujuh, dan 79,000 di Sudan Selatan dijangka berada pada Fasa 5 dan menghadapi kelaparan menjelang Julai.

Ia berkata konflik juga akan terus menjadi pendorong di Haiti, di mana kumpulan menguasai bahagian besar ibu negara.

Selain itu, walaupun fenomena El Nino mencapai puncaknya pada awal 2024, “impak penuhnya terhadap keselamatan makanan – termasuk banjir dan hujan yang lemah di sebahagian Afrika Timur dan kemarau di Afrika Selatan, terutamanya Malawi, Zambia dan Zimbabwe – dijangka akan muncul sepanjang tahun.”

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memanggil laporan itu “senarai kegagalan manusia”, dan bahawa “dalam dunia yang melimpah, kanak-kanak mati kelaparan.”

“Konflik yang meletus dalam tempoh 12 bulan menambah situasi global yang sudah sukar,” tulisnya dalam kata pengantar laporan itu.

Guterres menekankan konflik di Jalur Gaza, kerana enklaf itu memegang jumlah tertinggi orang yang menghadapi kelaparan yang menghancurkan. Terdapat juga konflik setahun di Sudan, yang telah mencipta krisis pemindahan dalaman terbesar di dunia “dengan kesan yang mengerikan terhadap kelaparan dan pemakanan,” tambahnya.

Menurut laporan itu, lebih 36 juta orang di 39 negara dan wilayah menghadapi kecemasan kelaparan akut, satu langkah di bawah tahap kelaparan Fasa 4, dengan lebih sepertiga di Sudan dan Afghanistan. Ia meningkat sejuta orang daripada tahun 2022, laporan itu berkata.

Arif Husain, ketua ekonom Program Makanan Sedunia PBB, berkata setiap tahun sejak 2016 jumlah orang yang sangat tidak selamat makanan telah meningkat, dan mereka kini lebih daripada dua kali ganda jumlah sebelum .

Walaupun laporan itu melihat 59 negara, beliau berkata sasaran adalah mendapatkan data daripada 73 negara di mana terdapat orang yang sangat tidak selamat makanan.

Setiausaha Agung Guterres memanggil tindak balas segera terhadap dapatan laporan itu yang menangani sebab asas kelaparan akut dan kekurangan pemakanan sambil mengubah sistem yang membekalkan makanan. Pembiayaan juga tidak sepadan dengan keperluan, tegas beliau.

“Kami mesti mendapatkan pembiayaan, dan kami juga mesti mendapat akses,” kata Arif Husain dari Program Makanan Sedunia PBB, dengan tegas bahawa kedua-duanya “berjalan beriringan” dan penting untuk menangani ketidakselamatan makanan akut.

Laporan itu adalah penerbitan utama Jaringan Maklumat Keselamatan Makanan dan berdasarkan kerjasama 16 rakan kongsi termasuk agensi PBB, badan serantau dan pelbagai negara, Kesatuan Eropah, Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat, pertubuhan teknikal dan lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.