Presiden Filipina mengesahkan pertahanan terhadap China di wilayah Laut China Selatan

(SeaPRwire) –   Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. berkata pada Isnin bahawa beliau tidak mempunyai pilihan selain mempertahankan wilayah negaranya di Laut China Selatan terhadap apa yang dipanggilnya tindakan agresif dan tindakan haram China dalam usaha memperkukuh tuntutan wilayahnya sendiri.

“Ini adalah malang walaupun kejelasan yang diberikan oleh undang-undang antarabangsa, tindakan sepihak, unilater dan haram terus menjejaskan kedaulatan, hak dan bidang kuasa kami,” kata Marcos kepada think tank dasar antarabangsa Lowy Institute di bandar Melbourne, Australia.

kedaulatan hampir keseluruhan Laut China Selatan, yang merupakan salah satu laluan perkapalan paling penting di dunia. Ini telah meletakkan ia dalam pertentangan dengan Filipina, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei, yang semuanya mengekalkan tuntutan terhadap pulau, terumbu dan sumber bawah laut di rantau ini.

Marcos, yang menghadiri puncak Kumpulan Negara-Negara Asia Tenggara di Melbourne, berkata berdiri tegas terhadap China di Laut China Selatan bukanlah pilihan dasar.

“Kami sekadar tiada pilihan. Kami mesti mempertahankan wilayah republik. Ini adalah tugas primordial seorang pemimpin,” kata Marcos. “Integriti wilayah Filipina tidak boleh digugat, dan jika ancaman dibuat, maka kami mesti mempertahankan diri terhadap ancaman itu.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning menuduh Filipina mengambil tindakan provokatif di Laut China Selatan dan mengancam kedaulatan wilayah dan kepentingan maritim China.

“China telah mengambil langkah-langkah perlu sesuai dengan undang-undang untuk melindungi kedaulatan dan kepentingannya,” katanya. “Tidak ada apa yang disebut gangguan kapal Filipina oleh China.”

Sebelum ini pada Isnin, Menteri Luar Negeri Filipina Enrique Manalo menyeru jiran-jiran serantau berdiri lebih kukuh bersama dalam mempertahankan kedaulatan undang-undang di Laut China Selatan, di mana China telah membina kubu-kubu di beberapa pulau buatan dalam usaha memperkukuh tuntutannya.

Filipina menuduh China mengerahkan kapal pengawal pantai dan kapal-kapal awam untuk menghalang akses nelayan ke terumbu dan karang dan menghalang bekalan semula kepada tentera mereka.

Kedua-dua Marcos dan Manalo merujuk kepada kemenangan undang-undang Filipina terhadap China dalam penghakiman arbitrasi 2016 di Den Haag, Belanda, yang membatalkan tuntutan wilayah besar-besaran China di Laut China Selatan. China tidak menerima penghakiman itu.

“Pengurusan bersama laut dan lautan serantau ini menggesa kita bersatu dalam memelihara keutamaan undang-undang antarabangsa supaya kita dapat memastikan hasil adil dan mampan bagi semua,” kata Manalo. “Ia juga menyeru kita berdiri teguh bersama dalam menentang tindakan yang bertentangan atau tidak konsisten dengan undang-undang antarabangsa.”

mengulangi komen Manalo, dengan berkata sembilan negara ahli ASEAN yang diwakili di puncak Melbourne perlu “membesarkan dan melindungi peraturan yang dipersetujui, mempertahankan undang-undang antarabangsa, mencegah konflik dan membina kepercayaan strategik.”

“Kami tahu konflik besar-besaran di rantau kami akan membawa bencana kepada masyarakat dan ekonomi kami, seperti konflik mengerikan di Gaza telah menunjukkan,” tambahnya.

Dia mengumumkan Australia akan menyumbang $26 juta untuk meningkatkan perkongsian maritimnya di rantau ini yang bertujuan keselamatan dan kemakmuran.

Australia dan Filipina melaksanakan patroli bersama laut dan udara di Laut China Selatan buat pertama kali pada November.

Menteri Luar Negeri China Wang Yi memberitahu Manalo pada Disember bahawa China akan mengekalkan tekanan tentera terhadap Filipina di Laut China Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.