NATO melancarkan latihan gerak balas negara-negara Nordic yang bersejarah di Finland, Norway dan Sweden

(SeaPRwire) –   NATO memulakan latihan sejarah untuk mempertahankan wilayah Nordik yang baru diperluaskan apabila lebih daripada 20,000 askar dari 13 negara mengambil bahagian dalam latihan selama hampir dua minggu di kawasan utara Finland, Norway dan Sweden.

Dengan lebih daripada 4,000 askar Finland mengambil bahagian, Nordic Response 2024 yang diketuai Norway mewakili penyertaan terbesar Finland pernah dalam latihan asing, menurut .

“Untuk pertama kalinya, Finland akan mengambil bahagian sebagai negara ahli NATO dalam melatih pertahanan kolektif wilayah aliansi,” Tentera Pertahanan Finland menyatakan dalam kenyataan.

Angkatan Bersenjata Sweden menyatakan kira-kira 4,500 anggota dari pasukannya udara, tentera darat dan tentera laut akan mengambil bahagian dalam latihan itu, yang diadakan dalam keadaan musim sejuk Artik yang mencabar.

Finland, yang bersempadan dengan Rusia selama 830 batu, menyertai NATO pada April 2023 dalam langkah bersejarah berikutan dekad ketidakberpihakan tentera. Dengan pengesahan ratifikasinya oleh semua anggota NATO, jiran Sweden kini sedang menyempurnakan formaliti untuk memasuki pakatan tentera sebagai ahli ke-32nya — kemungkinan besar pada Mac.

Kedua-dua Sweden dan Finland telah membangunkan hubungan rapat dengan NATO selepas berakhirnya Perang Dingin, tetapi pendapat awam kekal teguh menentang keanggotaan penuh sehingga serangan Rusia ke atas Ukraine.

Ketidakberpihakan dilihat sebagai cara terbaik untuk mengelakkan ketegangan dengan Rusia, jiran mereka yang berkuasa di kawasan Laut Baltik. Tetapi agresif Rusia menyebabkan perubahan dramatik pendapat awam di kedua-dua negara, dan mereka memohon bersama untuk keanggotaan NATO pada Mei 2022.

Selama bertahun-tahun, latihan NATO biennial itu, yang telah diadakan di kawasan Artik yang melampau di utara Norway, dipanggil “Cold Response”.

Walau bagaimanapun, “berkat perluasan NATO dengan Finland dan akhirnya Sweden, kami kini mengembangkan latihan ke Nordic Response,” Tentera Norway menyatakan di laman webnya. Tahun ini, latihan itu dihoskan secara sama rata oleh Finland, Norway dan Sweden.

Latihan pan-Nordik merupakan sebahagian daripada Steadfast Defender 24, latihan terbesar NATO dalam dekad, dengan sehingga 90,000 tentera terlibat dalam beberapa bulan latihan yang bertujuan menunjukkan bahawa pakatan itu mampu mempertahankan seluruh wilayahnya sehingga sempadannya dengan Rusia.

Negara-negara yang mengambil bahagian dalam latihan semasa dari Mac 15 ialah Belgium, Britain, Kanada, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden dan Amerika Syarikat.

Kira-kira separuh daripada tentera yang mengambil bahagian akan berlatih di darat. Yang lain akan berlatih di laut, dengan lebih daripada 50 kapal selam, frigat, korvet, kapal pengangkut pesawat, dan pelbagai kapal pendaratan amfibia, dan di udara dengan lebih 100 pesawat pejuang, pesawat pengangkut, pesawat pengawasan maritim dan helikopter, menurut tentera Norway.

Latihan bersama gabungan akan memberi tumpuan kepada pertahanan dan perlindungan kawasan Nordik, pegawai tentera Norway berkata.

“Kami perlu mampu melawan balik dan menghalang sesiapa yang cuba mencabar sempadan, nilai dan demokrasi kami,” kata Brigedier Tron Strand dari Tentera Udara Diraja Norway, Panglima Pusat Operasi Udara Norway, dalam kenyataan. “Dengan situasi keselamatan semasa, latihan itu sangat relevan dan lebih penting daripada sebelumnya,” tambahnya.

“Kutub Utara mewakili kawasan penting dan strategik bagi NATO” dan Nordic Response 2024 “meningkatkan kesediaan Nordik dan keupayaan untuk menjalankan operasi berskala besar dalam cuaca dan iklim yang mencabar,” kata NATO di laman webnya.

Presiden Finland yang baru, Alexander Stubb, akan memeriksa latihan bersama Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Støre di utara Norway pada Mac 7. Ia merupakan lawatan luar negara pertama Stubb sejak beliau dilantik sebagai ketua negara dan panglima tentera tertinggi Finland pada Mac 1.

Puteri Mahkota Sweden Victoria akan melawat pangkalan udara di pada Mac 11, tentera negara itu berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.