China’s Belt and Road Initiative plagued by corruption and political backlash: report

(SeaPRwire) –   Inisiatif Jalur dan Jalan China yang dikenali sebagai Belt and Road Initiative telah gagal untuk memenuhi matlamat tinggi asal Beijing, menurut laporan baru oleh Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD).

China merayakan ulang tahun ke-10 Belt and Road Initiative (BRI), program infrastruktur berani Beijing yang cuba menghubungkan pasaran sedang membangun dan menghubungkan Asia dengan Eropah dan bahagian dunia lain.

Presiden Xi Jinping melancarkan BRI pada tahun 2013 sebagai dorongan mentransformasi untuk meniru kesan ekonomi dan politik Silk Road, laluan perdagangan Eurasialama lebih 1,500 tahun. Sebaliknya, laporan bertajuk “Belt and Road Initiative: Assessing Impact” mendakwa BRI telah menimbulkan bencana sosial, ekonomi dan alam sekitar. Rasuah besar-besaran juga telah menghasilkan tindak balas politik terhadap China dan kerajaan yang menerima wang Beijing.

Laporan itu meneliti kajian kes di Ecuador, Zambia dan Republik Demokratik Congo, dan apa yang penulisnya temui ialah rasuah dan pemborosan berleluasa dalam pembiayaan pembangunan China, manakala hutang yang ditanggung oleh negara-negara penyertaan menyebabkan kerosakan yang besar.

BRI cuba menangani keperluan mendesak dengan melepaskan satu trilion dolar modal ke arah infrastruktur dan banyak projek telah menyuntikkan daya saing ekonomi ke dalam masyarakat tempatan. Dalam amalan, BRI gagal memenuhi matlamat asalnya.

“Sayangnya, aset produktif dibina dengan satu tangan manakala projek kemewahan dibina dengan tangan yang lain, anggaran kos dan perancangan risiko yang lemah menyumbang kepada infrastruktur yang tidak perlu atau berkualiti rendah, dan pinjaman opak pada kadar pasaran meningkatkan kesukaran hutang bagi negara-negara yang paling tidak mampu,” kata Josh Birenbaum, penulis bersama laporan itu dan pengarah timbal Pusat Kuasa Ekonomi dan Kewangan FDD kepada Digital.

Critik menyatakan BRI tidak tepat telus tentang bagaimana program itu menggunakan wangnya, juga. Laporan itu mencatat ketidaktelusan birokrasi menjadikannya jauh lebih sukar bagi penganalisis bebas untuk mengetahui bila projek gagal. Beijing juga enggan menubuhkan agensi pemantauan untuk menjamin wang digunakan dengan baik secara berkesan.

“Kita tidak perlu mencari lebih jauh daripada kegagalan menyediakan infrastruktur di Republik Demokratik Congo sebagai balasan untuk hak pengeluaran berharga yang terus dinikmati, atau korupsi projek Empangan Coco Coda Sinclair di Ecuador, yang dibina di kaki gunung berapi aktif dan mengalami retakan besar di asasnya,” kata Elaine Dezenski, pengarah kanan dan ketua Pusat Kuasa Ekonomi dan Kewangan FDD kepada Digital.

Apa yang banyak negara peminjam tinggalkan ialah entiti China ganas yang bekerjasama dengan pegawai korup untuk mengejar kepentingan sempit mereka sendiri, menyebabkan apa yang dilaporkan sebagai projek berprofil tinggi tetapi berkualiti rendah yang memberi kesan jangka pendek kepada penonton domestik, tetapi sering tidak perlu, dirancang dengan buruk, atau dibina dengan cacat.

Keputusan yang kurang memuaskan BRI menyebabkan kerosakan reputasi kepada ambisi China untuk memperbaiki imejnya di pentas dunia. Itali, satu-satunya ahli Kumpulan Tujuh yang menandatangani BRI, mengumumkan penarikan diri daripada inisiatif tandatangan Xi. Dezenski berkata China meningkatkan jumlah eksport ke Itali tetapi gagal menyediakan peluang sama untuk eksport Itali.

“Kita harus mengucapkan tahniah kepada langkah Itali untuk menghadkan pengaruh CCP yang menindas dalam pasarannya,” kata Dezenski kepada Digital.

Laporan itu mengesyorkan bahawa Amerika Syarikat perlu mempunyai kehadiran yang lebih kuat di negara sedang membangun untuk menentang pengaruh China yang semakin meningkat dengan menyediakan sokongan terus dan menggerakkan projek bernilai strategik. Amerika Syarikat boleh berbuat demikian dengan mempercepat kerja Akta BUILD bipartisan yang diluluskan Kongres pada tahun 2019, yang telah mewujudkan Suruhanjaya Pembangunan Kewangan dan membenarkan kerajaan untuk melabur dalam infrastruktur global.

“Berlatar belakang ketidaktelusan China, rasuah dan hutang, Amerika Syarikat dan rakan-rakannya boleh membina laluan pelaburan strategik berdasarkan ketelusan, kemampanan ekonomi dan perkongsian saksama,” simpulkan laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.