Perancis cuba untuk mengusir imigran yang mempunyai kaitan dengan ekstremis selepas guru dibunuh oleh lelaki yang berteriak ‘Allahu Akbar’

Presiden Perancis Emmanuel Macron dilaporkan meminta kajian semula terhadap semua imigran asing yang mempunyai kaitan dengan ekstremisme radikal untuk tujuan pengusiran berikutan pembunuhan seorang guru Perancis oleh seorang pengganas Islam.

Tiga hari selepas seorang guru dibunuh dengan pisau oleh seorang imigran Chechen yang berada dalam senarai pengawasan keganasan Perancis sambil berteriak “Allahu Akbar!”, negara itu telah meningkatkan tahap amaran pengganasannya ke tahap tertinggi, mengikut laporan di Euronews.

Ketika Timur Tengah masih bergolak akibat peperangan di Israel dan Gaza berikutan serangan pengganas Hamas yang mengorbankan lebih 1,400 orang Israel, Macron mengarahkan pentadbirannya untuk menjalankan kajian untuk menentukan warganegara asing yang mempunyai rekod radikalisme boleh dideportasikan dari negara itu, mengikut laporan.

Menurut laporan yang sama di Euronews, pihak berkuasa tempatan mempunyai masa 48 jam untuk memeriksa dengan teliti fail “orang yang terdedah kepada radikalisme yang disusun oleh perkhidmatan rahsia” untuk memastikan tiada “kelemahan” dalam prosedur pengusiran mereka.

Macron berkata semasa sidang akhbar Jumaat bahawa polis telah menghalang serangan kedua selepas pembunuhan guru itu, yang menunjukkan “kekejaman pengganasan Islam.”

Suspek berusia 20 tahun itu sudah berada dalam senarai pengawasan keganasan, mengikut AFP, yang mengutip sumber polis berkata dia berteriak frasa Arab “Allahu Akbar!” semasa serangan itu.

Macron mahu negara itu menjadi “tidak berbelas kasihan terhadap semua orang yang menyokong kebencian dan ideologi pengganasan,” menurut laporan seorang penasihat kepada media Perancis.

Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin dilaporkan juga mengarahkan pihak berkuasa memberi perhatian khusus kepada orang muda dari Caucasus.

Kerajaan berkata ia tidak cuba melabel mana-mana komuniti, tetapi kedua-dua penyerang yang membunuh guru Jumaat dan pembunuh Samuel Paty – seorang guru yang dipenggal oleh seorang Islamis tiga tahun lalu – berasal dari rantau itu.

Darmanin telah menunjukkan bahawa dia akan mengejarkan perbincangan semula dengan Rusia untuk mengatur pengusiran ini, yang terganggu oleh peperangan di Ukraine, mengikut laporan tempatan itu.

“Terdapat kira-kira 60 dosier warganegara Rusia. Di antaranya adalah orang dari Chechnya. Arahan yang kami terima sehingga kini adalah untuk mengusir sistematik orang-orang ini yang mungkin amat berbahaya,” kata menteri dalam negeri kepada media.

Pengumuman itu mengikuti laporan polis Perancis menggunakan gas pemedih mata untuk memecahkan perhimpunan haram pro-Hamas di Paris pada Khamis, ketika Macron menggesa rakyat Perancis supaya jangan mengimport konflik Israel-Hamas ke sempadan mereka.

“Peristiwa ini merupakan gempa bumi buat Israel, Timur Tengah dan seterusnya,” kata Macron, mengikut laporan Reuters. “Jangan teruskan petualangan ideologi di sini dengan meniru atau memprojekkan.”

Michael Ruiz dari Digital dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.