Perdana Menteri Norway Gahr Store mengubahsuai Kabinet selepas parti mengalami kekalahan pilihan raya yang bersejarah

Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Støre mengatur semula Kabinet selepas parti menerima tamparan pilihan raya yang bersejarah

Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Støre mengatur semula kabinetnya pada Isnin selepas parti pusat kiri ditewaskan dalam pilihan raya tempatan bulan lepas oleh parti pembangkang pusat kanan buat kali pertama sejak 1924.

Espen Barth Eide, yang merupakan menteri alam sekitar dan iklim dalam gabungan dua parti sebelum ini, menggantikan Anniken Huitfeldt sebagai menteri luar negara. Eide pernah berkhidmat sebagai menteri luar negara pada 2012-2013.

Tiga orang menteri meninggalkan Kabinet dan dua orang dipindahkan ke jawatan baru. Kabinet diperluaskan kepada 20 ahli kerana jawatan baru untuk digitalisasi dicipta.

“Kami membuat perubahan ini kerana terdapat beberapa bidang dasar yang kami perlu beri perhatian lebih besar pada masa hadapan,” kata Gahr Støre.

Beliau berkata beliau “mahu membuat perubahan dalam pasukan kami yang boleh memberi kuasa lebih maju ke hadapan.”

Walau bagaimanapun, sebab perginya Huitfeldt adalah “perkara pembelian dan jualan saham,” kata Gahr Støre.

Pada September, terdedah bahawa suami Huitfeldt dan bekas Perdana Menteri konservatif Erna Solberg telah berdagang saham selama bertahun-tahun di belakang punggung mereka. Kedua-dua mereka perlu menerangkan mengapa mereka membuat keputusan dalam pejabat yang boleh melimpah kekayaan kepada pasangan mereka.

Selepas diceramahi oleh jabatan undang-undang kerajaan kerana gagal menangani “aktiviti kewangan” pasangannya, Huitfeldt mengakui dalam kenyataan bahawa beliau “sepatutnya bertanya kepada suaminya mengenai saham apa yang dimilikinya.”

Dalam pilihan raya tempatan Norway pada 11 September di 356 perbandaran dan 11 wilayah, parti buruh sosial demokratik Labor Gahr Støre, yang selama dekad merupakan parti terbesar dalam pilihan raya tempatan, menduduki tempat kedua dengan hampir 22% undian, turun 3.1 peratus mata dari pilihan raya terakhir pada 2019. Parti konservatif Hoeyre menerima hampir 26% undian, meningkat hampir 6 peratus mata dari 2019. Solberg, yang memimpin Hoeyre sejak Mei 2004, ditewaskan oleh parti Labor pada pilihan raya kebangsaan 2021.

“Ini tidak cukup baik,” kata Gahr Støre selepas pilihan raya tempatan.

Ahli kabinet baru beratur untuk gambar di luar istana diraja Oslo selepas dilantik secara rasmi oleh Raja Harald, raja Norway yang berperanan simbolik.

Pada Oktober 2021, Gahr Støre membentuk gabungan kerajaan dengan Parti Tengah Euroskeptik, parti ketiga terbesar Norway.