Kerajaan sosialis Venezuela akan menyambung semula rundingan dengan pembangkang di Barbados

Kerajaan sosialis Venezuela akan menyambung semula perbincangan dengan pembangkang di Barbados

Kerajaan Venezuela dan pembangkang akan menyambung semula dialog mereka, yang dikendalikan oleh Norway, dengan perbincangan yang dijadualkan pada Selasa di Barbados, kata kedutaan Norway di Mexico dalam kenyataan ringkas yang dimuat naik ke platform X pada Isnin.

Mexico menjadi tuan rumah beberapa pusingan perbincangan pada 2021 dan 2022. Apabila mereka bertemu terakhir, pada November 2022, pihak bersetuju untuk mewujudkan dana yang dikendalikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membiayai kesihatan, makanan dan pendidikan program untuk golongan miskin sementara kerajaan Amerika Syarikat bersetuju untuk membenarkan syarikat minyak gergasi Chevron menghasilkan minyak Venezuela.

Colombia dan negara lain telah cuba dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk memulakan semula perbincangan antara pihak-pihak, tetapi kerajaan Presiden Nicolás Maduro telah menuntut supaya Amerika Syarikat menamatkan sekatan ekonomi dan membekukan dana Venezuela yang dipegang di luar negara sebagai syarat untuk menyambung semula perbincangan.

Kenyataan Norway pada Isnin menyatakan bahawa dua pihak telah memutuskan untuk menyambung semula dialog “dengan objektif untuk mencapai persetujuan politik.” Kerajaan Venezuela tidak mengulas segera.

Seorang pegawai Amerika Syarikat yang meminta kerahsiaan untuk membincangkan perbincangan sensitif menyatakan tiada “persetujuan” antara kerajaan Amerika Syarikat dan Venezuela.

Pegawai itu berkata pentadbiran Biden menyokong perbincangan yang diketuai Venezuela dan bersedia memberikan pengurangan sekatan sebagai tindak balas terhadap tindakan konkrit menuju pilihan raya bersaing.

Dialog itu secara rasminya bermula pada September 2021, tetapi wakil Maduro meninggalkan perbincangan pada Oktober 2021 selepas orang perniagaan Colombia-lahir Alex Saab diekstradisi atas tuduhan pencucian wang dari Cape Verde ke Amerika Syarikat. Maduro meletakkan syarat agar Saab dibebaskan untuk dialog itu disambung.

Krisis politik, sosial dan ekonomi yang telah menjadi ciri Venezuela telah berkembang sejak ia bermula sepuluh tahun lalu akibat penurunan global harga minyak, sumber kekayaan utama Venezuela, pengurusan buruk oleh pentadbiran sosialis yang mengaku dan penindasan kerajaan terhadap lawannya.

Tempoh kestabilan ekonomi yang singkat telah digoyahkan semula oleh kenaikan harga makanan, penutupan perniagaan dan gelombang penghijrahan baru.

Beberapa ahli pembangkang Venezuela merayakan pengumuman Norway.

Luis Florido, bekas ahli parlimen pembangkang yang dibuang negeri, berkata melalui X bahawa hanya melalui perbincangan rakyat Venezuela akan dapat memulihkan demokrasi melalui peti undi.

“Anda tidak akan mendapat segala-galanya yang anda mahukan, tetapi anda akan membuat kemajuan,” katanya mengenai perbincangan.

Perbincangan itu dijadualkan berlangsung di Bridgetown, Barbados.