Penyelidik Parlimen UK dan didakwa komplen dibenarkan bela diri dalam kes pengintipan berkaitan China

(SeaPRwire) –   Seorang bekas penyelidik yang bekerja di dan orang lain yang dituduh mengkhianati negara untuk China diberi kurungan Jaminan Jumaat selepas penampilan awal di mahkamah London.

Christopher Cash, 29, dan Christopher Berry, 32, dituduh melanggar Akta Rahsia Rasmi dengan memberikan maklumat atau dokumen yang boleh “berguna kepada musuh” – China – dan “merosakkan keselamatan atau kepentingan” UK antara akhir 2021 dan Februari 2023.

Dua orang itu, yang tidak memasukkan plea semasa penampilan mereka di Westminster Magistrates’ Court, dituduh berhubungan antara satu sama lain dan seorang yang disyaki menjadi ejen .

Cash, seorang penyelidik parlimen yang bekerja dengan ahli parlimen kanan dari Konservatif yang memerintah, diperintahkan untuk tidak memasuki Parlimen atau menghubungi ahli-ahli Dewan Rakyat.

Rakan sekerja Cash termasuk Alicia Kearns, yang kini memimpin Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri yang berkuasa, dan pendahulunya dalam peranan itu, Tom Tugendhat, yang kini menjadi menteri keselamatan.

Berry dilaporkan seorang akademik berpusat di Oxfordshire yang telah mengajar di China sejak 2015.

Defenden juga diperintahkan untuk tidak pergi ke luar UK atau berhubung antara satu sama lain. Mereka diperintahkan untuk muncul pada 10 Mei di Mahkamah Jenayah Pusat yang dikenali sebagai Old Bailey untuk pendengaran peringkat awal.

Kedutaan China telah menyebut tuduhan itu “sepenuhnya dipalsukan” dan “fitnah jahat”, dan mendesak UK untuk “berhenti manipulasi politik anti-China”.

Pasangan itu dituduh pada hari yang sama bahawa tiga orang telah ditangkap di Jerman atas syak wasangka mengkhianati negara untuk China dan mengatur untuk memindahkan maklumat tentang teknologi dengan potensi .

Juga pada Isnin, pembantu kepada seorang ahli parlimen kanan Jerman di Parlimen Eropah telah ditangkap atas syak wasangka mengkhianati negara untuk China.

Pihak berkuasa perisikan British telah meningkatkan amaran mereka tentang aktiviti-aktiviti tersembunyi Beijing dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.