Penuntut Guatemala menggeledah pejabat amal Save the Children

(SeaPRwire) –   menyerbu pejabat amal Save the Children pada Khamis, dengan menyatakan aduan yang mendakwa pelanggaran hak kanak-kanak migran.

Penguam Negara Rafael Curruchiche berkata dalam video kepada media bahawa aduan yang dikemukakan oleh orang asing yang tidak dikenali telah menimbulkan kebimbangan yang serius kerana ia melibatkan dakwaan penganiayaan kanak-kanak.

Serbuan itu datang seminggu selepas setiausaha agung Kementerian Awam Guatemala, Ángel Pineda, menulis surat kepada meminta sokongan dalam menangani dakwaan bahawa Save the Children dan kumpulan bantuan lain “mungkin terlibat dalam operasi perdagangan kanak-kanak”.

Curruchiche berkata serbuan itu bertujuan untuk mencari sebarang dokumen yang mungkin menyokong dakwaan tersebut. Pejabat peguam negara tidak menyatakan sama ada Paxton membalas permintaan tersebut.

Curruchiche dan Pineda telah didakwa cuba menggugat demokrasi negara dengan menyertai usaha gagal untuk mencegah pihak berkuasa anti-rasuah daripada berkuasa sebagai ketua negara serta menghalang usaha memerangi rasuah di negara Amerika Tengah itu. Usaha tersebut telah menyebabkan lebih 40 negara memberi sanksi termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.

Serbuan itu berlaku ketika aras migrasi ke Amerika Syarikat mencapai tahap sejarah, di mana Guatemala merupakan negara yang orang berhijrah daripadanya dan laluan perantaraan yang digunakan dalam perjalanan mereka ke utara.

Save the Children, yang didedikasikan untuk merawat kanak-kanak di zon krisis, telah bekerja di Guatemala sejak 1976. Ia tidak memberi komen mengenai serbuan Khamis, tetapi mengeluarkan kenyataan minggu lalu menunjukkan ia sedar akan dakwaan dengan menyatakan tiada bukti dakwaan itu benar.

“Kami mengambil dakwaan keselamatan kanak-kanak dan salah laku sangat serius dan mempunyai mekanisme siasatan bebas untuk menyiasat secara menyeluruh,” kenyataan amal itu berkata. “Kami tiada bukti untuk mengesahkan dakwaan sedemikian dan kami terus bekerja keras untuk menyediakan bantuan kemanusiaan kepada kanak-kanak migran dan keluarga mereka di bawah piawaian keselamatan dan perlindungan yang ketat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.