Filem Mexico memenangi hadiah utama di Festival Filem Antarabangsa Moscow semasa studio-studio besar Amerika Syarikat memboikot Rusia

(SeaPRwire) –   Sebuah filem Mexico memenangi hadiah tertinggi Jumaat di Festival Filem Antarabangsa Moscow, yang berlangsung ketika syarikat-syarikat besar Barat memboikot pasaran Rusia dan sebagai perang berterusan memasuki tahun ketiganya.

“Malu,” sebuah filem oleh pengarah Miguel Salgado dan dikeluarkan bersama Mexico dan Qatar, merupakan filem yang paling banyak dianugerahkan di festival yang bermula pada tahun 1935 dan telah diadakan setiap tahun sejak 1999. Edisi tahun ini termasuk lebih daripada 240 filem dari 56 negara.

Dalam ucapan kemenangannya, Salgado memuji festival sebagai salah satu yang paling penting di dunia, tambah beliau gembira kerana filem thriller beliau ditayangkan secara meluas dan ia merupakan “hadiah besar” untuk melihat ramai orang tersentuh dengannya.

Pengarah program festival Ivan Kudryavtsev memberitahu agensi berita negara ITAR-Tass bahawa lebih separuh penyertaan tahun ini datang dari negara-negara yang kerajaan mereka dianggap tidak ramah kepada Rusia.

Selepas Rusia menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022, syarikat-syarikat besar di dan banyak negara Eropah menghentikan pengedaran filem mereka ke Rusia. Pemotongan itu merupakan tamparan besar kepada pawagam Rusia. Sebelum konflik bermula, pawagam negara itu menerima kira-kira 70% pendapatan mereka daripada filem-filem Hollywood, mengikut laporan berita.

Program festival termasuk beberapa filem kecil dari Amerika Syarikat, termasuk “Ratusan Beaver,” dipasarkan sebagai kisah makhluk ghaib tentang perjuangan pemburu bulu abad ke-19 dengan haiwan itu, dan “Masuknya Klon Bruce” tentang filem eksploitasi yang mengikuti kematian .

Filem dari negara-negara lain menentang perang di Ukraine termasuk Romania, Perancis, Itali dan Jerman.

Ketua juri untuk anugerah utama festival, George Emas St, ialah Fridrik Thor Fridriksson, dari negara NATO Iceland, filemnya “Children of Nature” merupakan satu-satunya filem Iceland pernah dinominasikan untuk Anugerah Akademi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.