Pentagon mengatakan peperangan Israel-Hamas tidak menyebar walaupun tentera AS terbunuh di Jordan, serangan Laut Merah

(SeaPRwire) –   Pentagon tidak melihat peperangan Israel-Hamas telah merebak ke Timur Tengah yang lebih luas walaupun serangan baru oleh milisi yang disokong Iran yang menewaskan tiga askar Amerika Syarikat dan mencederakan puluhan lagi di pangkalan tentera di Jordan pada hujung minggu.

Sejak 17 Oktober, sekumpulan longgar militia Iran telah melakukan lebih daripada 160 serangan ke atas sasaran Amerika Syarikat di Iraq dan Syria. Kumpulan-kumpulan itu mengatakan serangan itu adalah membalas sokongan Amerika Syarikat terhadap Israel dalam serangan semasa terhadap militan Hamas di Gaza.

Serangan terbaru di Jordan menandakan peningkatan besar keganasan, kerana ini adalah kali pertama askar Amerika Syarikat terbunuh, serta pengembangan jangkauan.

Pada Isnin, Timbalan Setiausaha Akhbar Pertahanan Sabrina Singh mengatakan ia bukan pandangan Pentagon bahawa peperangan Israel-Hamas sedang merebak di luar Gaza.

“Saya tidak akan mengatakan konflik ini sedang merebak dalam kita telah melihat … lebih 100 serangan ke atas pasukan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria. Dan tentu saja, kini di Jordan,” kata Singh. “Kita tidak mahu melihat pengembangan konflik ini. Kita tidak melihat konflik ini merebak kerana ia masih kekal terhad ke Gaza.”

Dia mengakui bahawa serangan itu “meningkat” kerana ia membunuh tiga anggota perkhidmatan Amerika.

“Kita tidak mahu melihat … pengembangan perang serantau. Tetapi kita akan bertindak pada masa dan tempat pilihan kita,” kata Singh.

Semasa berhenti di South Carolina pada Ahad, Presiden Biden berkata Amerika Syarikat “akan bertindak balas.”

“Kita mempunyai hari yang sukar semalam di Timur Tengah,” kata Biden. “Kita kehilangan tiga jiwa berani dalam serangan ke atas salah satu pangkalan kita.”

Dalam kenyataan bertulis, presiden berkata Amerika Syarikat “akan memegang semua orang yang bertanggungjawab untuk dipertanggungjawabkan pada masa dan cara (kami) pilih.”

Awal Isnin, Setiausaha Negara Antony Blinken berkata Amerika Syarikat “telah sangat jelas memberi amaran bahawa sesiapa yang cuba mengambil kesempatan daripada konflik di Timur Tengah dan cuba memperluaskannya: jangan buat begitu.”

“Kita telah mengambil langkah untuk mempertahankan diri kita dan mempertahankan rakan kongsi kita serta mencegah pengembangan,” kata Blinken. “Presiden telah sangat jelas: kita akan bertindak balas dengan berkesan terhadap sebarang penggunaan kekerasan. Dan kita akan memegang orang yang menyerang askar kita. Kita akan berbuat demikian pada masa dan tempat pilihan kita.”

Menurut DOD, terdapat 165 serangan di Iraq, Syria, dan kini Jordan sejak 17 Oktober. Daripada jumlah ini, 66 adalah di Iraq, 98 di Syria, dan satu di Jordan.

Kesan daripada peperangan Israel-Hamas telah menyebabkan di mana kumpulan pemberontak Houthi yang berpangkalan di Yemen telah berbulan-bulan melancarkan serangan ke atas kapal komersial, memaksa mereka mengalih arah dengan kos berlebihan. Militan mengatakan tindakan mereka adalah untuk mempertahankan orang Palestin yang terkepung di Gaza.

Serangan berterusan di Laut Merah telah mendorong Amerika Syarikat dan sekutunya menyerang sasaran Houthi di Yemen.

Singh berkata tiada apa-apa “berbeza atau baru” tentang serangan di Jordan berbanding serangan sebelumnya di Iraq dan Syria.

“Kita tidak boleh mengabaikan fakta bahawa serangan lain, sama ada di Iraq atau Syria, tidak bertujuan untuk membunuh anggota perkhidmatan kita,” katanya.

Singh menekankan semula bahawa Amerika Syarikat tidak menghendaki perang dengan Iran, atau mahu memperluaskan konflik.

“Kita telah berkata dan akan terus mengutuk fakta bahawa Iran membiayai dan menyediakan keupayaan kepada kumpulan-kumpulan ini yang digunakan untuk menyerang anggota perkhidmatan kita, sama ada di Iraq, Syria atau Jordan,” katanya. “Jadi, kita tidak akan ragu-ragu untuk mengutuknya.”

Pentagon berkata lebih 40 orang cedera dalam serangan akhir minggu ke atas kemudahan kecil di padang pasir dikenali sebagai Menara 22 di Jordan. Sekurang-kurangnya lapan diterbangkan untuk rawatan dan anggota perkhidmatan yang paling teruk cedera berada dalam keadaan kritikal tetapi stabil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.