Penarikan Amerika Syarikat dari Syria akan meletakkan ‘seluruh rantau dalam risiko,’ membenarkan Iran untuk ‘menabur’ lebih banyak persengketaan, pakar amaran

(SeaPRwire) –   Laporan baru-baru ini telah menimbulkan spekulasi penarikan Amerika Syarikat dari Syria, dan walaupun disingkirkan oleh pentadbiran Biden, satu pakar menyatakan jelas bahawa jika penarikan sedemikian berlaku, akibatnya akan memusnahkan bukan sahaja untuk wilayah itu tetapi juga Amerika Syarikat dan sekutunya.

Sinam Sherkany Mohamad, wakil Majlis Demokratik Syria, sayap politik Pasukan Demokratik Syria (SDF), memberitahu Digital bahawa penarikan akan memberi kesan jangka panjang.

“Jika Amerika Syarikat menarik diri dari Syria, seluruh wilayah kami akan berisiko. Kami kini menjaga lebih 12,500 pejuang ISIS yang keras yang akan dibebaskan kembali ke medan perang di Timur Tengah, Afrika Utara dan seterusnya,” katanya.

“[P]enarikan Amerika Syarikat juga bermakna ratusan ribu minoriti yang ditindas yang kritikal dalam mengakhiri ambisi keganasan ISIS akan terdedah kepada pembalasan oleh rejim Assad, dan oleh kerajaan Turki yang bermusuhan terhadap minoriti agama dan etnik,” kata Mohamad. “Ini bermakna penindasan berterusan terhadap Kristian dan agama lain, kehilangan kesetaraan wanita sekarang, dan pembersihan etnik minoriti yang dilindungi.”

Amerika Syarikat kini mempunyai kira-kira 900 tentera di Syria untuk menentang ISIS dan militia pro-Iran. Ia juga bekerjasama rapat dengan SDF untuk mencegah kebangkitan semula Negara Islam dan menjalankan operasi penentangan keganasan di wilayah itu.

Seorang pegawai kanan Amerika Syarikat memberitahu Digital awal minggu ini bahawa Amerika Syarikat tidak mempunyai rancangan untuk menarik 900 tentera daripada Syria. Selain itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri memberitahu Digital bahawa Amerika Syarikat berada di negara itu untuk memastikan kekalahan muktamad ISIS dan terus bekerja dengan rakan setempat untuk mengekalkan tekanan terhadap kumpulan jihadis.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri berkata tiada perubahan dirancang untuk misi Amerika Syarikat di Syria.

Mohamad memberitahu Digital bahawa Iran telah berusaha selama bertahun-tahun untuk “menguasai ibu kota sejarah Levant, mencari pengaruh dan kawalan di Iraq, Syria dan Lubnan.” Beliau menerangkan, “Kawasan Autonomi adalah penting strategik untuk menghalang strategi Iran untuk mengejar hegemoni serantau di Timur Tengah. Sekiranya Iran berjaya menyingkirkan SDF, ia akan dapat terus menabur persengketaan di seluruh rantau, menaja serangan keganasan terhadap negara, menyasarkan kemudahan tentera Amerika Syarikat, dan mengancam sekutunya.”

Institut Kajian Perang melaporkan bahawa Iran, Rusia dan rejim Syria “berkoordinasi dalam kempen memaksa Amerika Syarikat keluar dari Syria,” mungkin sebagai sebahagian daripada “kempen politik-tentera meluas untuk memperkukuh kesahan antarabangsa rejim Assad dan meluaskan kawalan Iran-Rusia ke atas wilayah Syria.”

SDF menyatakan dalam kenyataan media baru-baru ini bahawa unit-unit antiterrorismnya, bersama rakan koalisi antarabangsa, menyerang dan membunuh pemimpin kanan ISIS Muhammad Atiyah di Deir Ezzor pada awal Januari.

Atiyah, juga dikenali sebagai Abu Mahmoud, bertanggungjawab menjalankan pembunuhan terhadap anggota keselamatan dan tentera di rantau itu, menurut SDF.

Mohamad berkata serangan telah meningkat dengan ketara di Deir Ezzor dan kawasan gurun Syria, khususnya Al-Sukhnah dan Palmyra.

“Pasukan Demokratik Syria terus menjalankan operasi khas terhadap sasaran yang berkaitan dengan ISIS di Deir Ezzor, Raqqa dan seluruh rantau. Dalam tempoh dua minggu, terdapat tiga operasi oleh Pasukan Demokratik Syria bersama koalisi antarabangsa menentang sel-sel ISIS, di mana pegawai-pegawai ISIS dibunuh di Al-Hawl, Deir Ezzor, dan lima individu yang berkaitan dengan sel-sel subversif ISIS ditangkap,” beliau menyatakan.

“Sekiranya ketegangan terus di rantau ini dan serangan udara Turki dan Iran berterusan, kami menjangkakan bahawa aktiviti sel-sel ISIS akan terus meningkat, kerana mereka sentiasa mendapat manfaat daripada ketegangan dan serangan bom yang disebabkan oleh serangan udara Iran dan Turki.”

Turki telah meningkatkan serangan udara di Syria utara dan Iraq terhadap militan Kurdi, memusnahkan 29 bunker, perlindungan, gua dan kemudahan minyak di dua rantau awal bulan ini, menurut .

Turki menganggap Parti Pekerja Kurdistan (PKK) dan , cawangan Syria PKK, sebagai kumpulan pengganas. PKK adalah kumpulan pengganas asing yang ditetapkan Amerika Syarikat, tetapi Amerika Syarikat menyokong YPG kerana ia telah memainkan peranan penting dalam perjuangan menentang ISIS.

David Adesnik, felo kanan dan pengarah penyelidikan di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital awal bulan ini terdapat permusuhan sejarah antara Turki dan Kurdi.

“Selama generasi, berlaku seperti perang saudara di Turki, melibatkan minoriti Kurdi di sana menentang kerajaan. Pada mulanya, kerajaan semasa, atau yang diketuai oleh [presiden Recep Tayyip] Erdogan, lebih terbuka untuk rekonsiliasi, tetapi secara beransur-ansur mengambil sikap nasionalis dan ,” beliau menerangkan. “Dan terutamanya, kelihatan bahawa Kurdi sedang menggariskan domain autonomi yang semakin besar di utara Syria dan ini tampaknya tidak dapat diterima oleh Erdogan. Dan beliau juga tidak membezakan antara Kurdi di Turki, yang berjuang menentang negara dan Kurdi di Syria, yang berjuang menentang Negara Islam dan lain-lain.”

Adesnik berkata Amerika Syarikat telah cuba membuat pembezaan operasi bahawa walaupun mereka menganggap sesetengah Kurdi di Turki sebagai pengganas, mereka perlu bekerjasama dengan Kurdi Syria.

“Susunan ini jauh dari sempurna,” beliau menyatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.