Pasukan Kyiv berhadapan dengan dorongan konsert Rusia di timur Ukraine, kata pegawai tentera

(SeaPRwire) –   Situasi di garis depan di timur Ukraine semakin memburuk tetapi pembela tempatan masih dapat menahan serangan besar-besaran oleh pasukan Rusia yang lebih besar dan lebih baik peralatannya, kata seorang pegawai tentera kanan Ukraine pada Khamis.

Nazar Voloshyn, jurucakap untuk arahan strategik Ukraine di timur negara itu, berkata Rusia telah mengumpulkan tentera di kawasan Donetsk dalam usaha untuk memecahkan garis pertahanan Ukraine.

“Musuh sedang menyerang sepanjang garis hadapan, dan dalam beberapa arah mereka telah mencapai kemajuan taktikal tertentu,” katanya di televisyen kebangsaan. “Situasi sedang berubah secara dinamik.”

Rusia telah meletakkan Ukraine di belakang dalam medan pertempuran ketika Kyiv berhadapan dengan kekurangan tentera dan peluru. kini sedang bergegas untuk membina lebih banyak pemerkukuh pertahanan di tempat-tempat sepanjang garis hadapan sekitar 1,000 kilometer (600 batu).

Kesukaran Ukraine semakin mendalam selama berbulan-bulan ketika tentera menunggu bantuan tentera baru penting dari Amerika Syarikat. Sokongan itu tertangguh di Washington selama enam bulan.

Tentera Ukraine menarik diri dari Avdiivka, sebuah bandar di kawasan Donetsk, pada Februari di bawah serangan berterusan Rusia yang telah melemahkan kekuatan dan semangat mereka. Sejak itu, pasukan Kremlin menggunakan kekuatan tentera mereka untuk menawan kampung demi kampung di kawasan itu, memukul mereka hingga menyerah kalah, ketika mereka cuba menawan bahagian Donetsk yang belum mereka kuasai.

Di Perancis, Macron mengulangi dalam temubual yang diterbitkan Khamis bahawa beliau tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine.

”Saya tidak menolak apa-apa, kerana kita berhadapan dengan seseorang yang tidak menolak apa-apa,” katanya kepada Economist, merujuk kepada Presiden Rusia Vladimir Putin. ′′Jika Rusia menembusi garis hadapan, jika ada permintaan Ukraine – yang bukan kes hari ini – kita sepatutnya bertanya secara sah kepada diri kita soalan penghantaran tentera,” kata Macron dilaporkan berkata.

Macron menerima kritikan dari Rusia dan sekutu Barat apabila beliau pertama kali melayangkan kemungkinan itu awal tahun ini. “Jika Rusia menang di Ukraine kita tidak akan lagi mempunyai keselamatan di Eropah. Siapa yang boleh berpura-pura bahawa Rusia akan berhenti di situ?’’ katanya dalam temubual itu.

Bandar-bandar yang menjadi sasaran Rusia, termasuk sasaran terbaru Chasiv Yar di timur Ukraine, dihancurkan oleh peluru berpandu, drone dan bom luncur Moscow.

Wilayah Donetsk dan Luhansk bersama-sama membentuk Donbas, kawasan perindustrian yang luas bersempadan dengan Rusia yang Presiden Vladimir Putin kenal pasti sebagai fokus dari permulaan perang dan di mana pemisah yang disokong Moscow telah berjuang sejak 2014.

Juga, Rusia melancarkan serangan ketiga dalam seminggu ke atas Odesa, menembakkan peluru berpandu balistik ke bandar pelabuhan selatan Ukraine itu dan mencederakan 14 orang, pegawai tempatan dan perkhidmatan kecemasan berkata.

Serangan itu mengenai depot penyusunan milik syarikat penghantaran swasta terbesar Ukraine, Nova Poshta. Tiada kakitangan cedera, kata syarikat itu, tetapi serangan itu memulakan kebakaran besar.

Pada Isnin, enam orang terbunuh dalam serangan peluru berpandu Rusia di Odesa, dan dua hari kemudian tiga orang lagi terbunuh di sana apabila pasukan Kremlin menyasarkan infrastruktur awam.

Serangan jarak jauh adalah ciri konflik Eropah terbesar sejak Perang Dunia II, yang kebanyakannya telah difokuskan pada penghabisan tenaga. Pegawai Kyiv telah memohon lebih banyak sistem pertahanan udara dari rakan-rakan Barat Ukraine, tetapi mereka lambat datang.

menyatakan pada Khamis bahawa Rusia telah melancarkan lebih daripada 300 peluru berpandu pelbagai jenis, hampir 300 drone Shahed-dan lebih daripada 3,200 bom terarah udara ke Ukraine pada bulan April sahaja.

Odesa, hab eksport utama untuk jutaan tan eksport bijiran Ukraine melalui Laut Hitam, telah disasarkan berulang kali oleh Rusia. Khamis adalah ulang tahun ke-10 rusuhan di bandar itu antara penunjuk perasaan pro-dan anti-Rusia yang mengorbankan 48 nyawa.

Ukraine telah menggunakan drone jarak jauh yang semakin canggih untuk menyerang balas, menyasarkan sasaran di tanah Rusia, terutamanya infrastruktur yang menyokong ekonomi dan usaha perang Rusia.

Gabenor tiga wilayah Rusia melaporkan bahawa kemudahan tenaga rosak akibat serangan drone Ukraine semalam. Gabenor Wilayah Oryol Andrei Klychkov berkata infrastruktur tenaga di dua masyarakat terkena. Gabenor Smolensk dan Kursk melaporkan satu kemudahan rosak di setiap wilayah.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata drone Ukraine ditembak jatuh di kawasan Bryansk, Krasnodar, Rostov dan Belgorod. Kebanyakannya dihalang di Bryansk, di mana lima dibawa jatuh, katanya.

Dalam pembangunan lain, Zelenskyy mengesahkan bahawa puncak keamanan untuk Ukraine akan diadakan di kompleks peranginan Bürgenstock berhampiran Lucerne, Switzerland pada 15 dan 16 Jun.

Zelenskyy berkata beliau menjangkakan ketua-ketua negara dan kerajaan dari semua benua akan hadir ke persidangan “untuk membincangkan cara-cara mencapai keamanan yang komprehensif, adil dan kekal untuk Ukraine mengikut Piagam PBB dan undang-undang antarabangsa.”

Kementerian Luar Negeri Switzerland berkata lebih 160 delegasi dijangka, termasuk badan-badan antarabangsa, tetapi Rusia belum dijemput.

Switzerland terbuka untuk menjemput Rusia, dan yakin bahawa Rusia mesti terlibat, katanya, tetapi mencatat bahawa Kremlin berulang kali berkata bahawa ia tidak berminat untuk menyertai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.