Netanyahu amaran potensi ‘letusan peperangan berasaskan AI’ yang boleh membawa kepada akibat ‘tak terbayang’

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberi amaran dunia berada di ambang revolusi kecerdasan buatan yang boleh melancarkan negara ke zaman makmur atau membawa kepada kemusnahan menyeluruh yang ditenagai oleh peperangan teknologi tinggi yang memusnahkan.

“Revolusi AI sedang berkembang dengan kelajuan kilat,” kata Netanyahu semasa ucapan Perhimpunan Agung PBB minggu lepas. “Ia mengambil berabad-abad untuk manusia menyesuaikan diri dengan revolusi pertanian. Ia mengambil dekad untuk menyesuaikan diri dengan revolusi perindustrian. Kita mungkin hanya mempunyai beberapa tahun untuk menyesuaikan diri dengan revolusi AI.”

Perbincangan tentang kecerdasan buatan di PBB hampir tidak biasa beberapa tahun yang lalu. Tetapi selepas pelancaran chatbot ChatGPT yang sangat popular yang boleh meniru perbualan manusia dan platform AI yang lain, AI telah menjadi topik hangat dalam kalangan pemimpin dunia.

Ucapan Netanyahu memberi tumpuan kepada membina “Timur Tengah baru” yang damai, dan menyebut hubungan antara Israel dan Arab Saudi sebagai bukti niat ini. Beliau menumpukan separuh kedua ucapannya kepada masa depan AI dan “bahaya” yang ditimbulkan oleh teknologi itu.

“Bahayanya besar, dan ia ada di hadapan kita: Gangguan demokrasi, manipulasi minda, kemusnahan pekerjaan, penyebaran jenayah dan peretasan semua sistem yang memudahkan kehidupan moden,” katanya.

“Namun, lebih mengganggu lagi ialah kemungkinan meletusnya perang berasaskan AI yang boleh mencapai skala yang tidak terbayang,” kata Netanyahu. “Di sebalik ini mungkin tersembunyi ancaman yang lebih besar lagi, yang dahulu merupakan fiksyen sains – bahawa mesin yang diajar sendiri akhirnya boleh mengawal manusia dan bukan sebaliknya.”

“Walaupun robot berjalan dan menembak belum menggantikan tentera di medan perang, teknologi sedang bergerak dengan cara yang mungkin menjadikan ini mungkin dalam masa terdekat,” jelas para penyelidik.

Netanyahu menyeru negara lain untuk menangani kebimbangan seperti masa depan “di mana mesin yang diajar sendiri akhirnya boleh mengawal manusia” dan memastikan “bahawa janji utopia AI tidak berubah menjadi distopia AI.”

Sebaliknya, perdana menteri Israel menyeru orang ramai untuk “membayangkan” pelbagai senario dunia yang lebih makmur dan diuruskan dengan cekap dengan menggunakan AI dalam tugas seharian.

“Bayangkan robot membantu menjaga warga tua,” kata Netanyahu, bergurau bahawa ucapannya kedengaran seperti “lagu John Lennon.” “Bayangkan tiada kesesakan lalu lintas dengan kenderaan tanpa pemandu di darat, di bawah tanah dan di udara. Bayangkan pendidikan diperibadikan yang memupuk potensi penuh setiap orang sepanjang hayat mereka.”

Berikutan lawatannya ke AS, di mana beliau menyampaikan ucapan PBB-nya dan juga bertemu dengan pemimpin teknologi Elon Musk dan Presiden Biden, Netanyahu berkata beliau merancang untuk menjadikan Israel “negara No. 3 di dunia” untuk AI.

“Beberapa bulan ini, saya telah merumuskan rancangan kebangsaan,” kata Netanyahu pada hari Rabu, menurut The Jerusalem Post. .”Tidak lama lagi saya akan melantik pengurus projek mengenai subjek ini, dan saya juga akan mengemukakan rancangan kebangsaan kepada kerajaan dan orang ramai.

“Kecerdasan buatan adalah bidang yang jauh lebih kuat daripada siber, tak terkira lebih kuat daripada siber, dan kami telah menetapkan matlamat untuk menjadikan Negara Israel negara No. 3 di dunia dalam bidang ini, satu matlamat yang sangat ambisius,” tambahnya.