Negara-negara PBB bertemu di Kenya untuk membentuk dasar alam sekitar global menghadapi krisis yang bakal datang

(SeaPRwire) –   Badan pengambil keputusan tertinggi PBB mengenai alam sekitar sedang bertemu di ibu negara Kenya minggu ini untuk membincangkan bagaimana negara-negara dapat bekerjasama untuk menangani krisis alam sekitar seperti perubahan iklim, pencemaran dan kehilangan kepelbagaian biologi.

Perjumpaan di Nairobi ialah sidang ke-6 , dan kerajaan, kumpulan masyarakat madani, saintis dan sektor swasta menghadiri.

Pada plenary pembukaan di ibu pejabat Program Alam Sekitar PBB di Nairobi pada Isnin, Leila Benali, presiden majlis tahun ini, mendesak ahli untuk bekerja ke arah membuat “perbezaan nyata kepada kehidupan orang.”

“Ia terletak kepada kita untuk menyampaikan masa depan yang lebih bersih, hijau dan selamat untuk semua orang,” katanya.

Menteri alam sekitar Kenya, Soipan Tuya, menggambarkan sidang tahun ini sebagai “peluang untuk menyuntik optimisme dan memulihkan kepercayaan” dalam sistem tadbir urus alam sekitar global.

Di perjumpaan ini, negara-negara ahli membincangkan draf resolusi berbagai-bagai isu yang majlis ini luluskan melalui persetujuan bersama. Jika cadangan diluluskan, ia menetapkan landasan bagi negara-negara untuk melaksanakan apa yang dipersetujui.

“Tiada satu daripada kita hidup di pulau terpencil. Kita hidup di planet Bumi, dan kita semua saling berhubungan,” kata Inger Andersen, pengarah eksekutif UNEP, yang memimpin proses ini, kepada Agensi Berita Associated Press sebelum perbualan bermula. “Satu-satunya cara kita dapat menyelesaikan sebahagian daripada masalah ini ialah dengan berbual bersama.”

Dalam pusingan perbualan terakhir pada 2022, juga di Nairobi, kerajaan meluluskan 14 resolusi, termasuk untuk mewujudkan alat undang-undang mengikat untuk mengakhiri pencemaran plastik secara global. Andersen ketika itu menggambarkannya sebagai perjanjian terbesar sejak Persetujuan Paris untuk mengehadkan pemanasan global.

Bagi perbualan tahun ini, negara-negara akan membincangkan 19 draf resolusi, termasuk bagaimana cara terbaik untuk memulihkan tanah terjejas, memerangi ribut debu dan mengurangkan kesan alam sekitar penambangan logam dan galian.

Tetapi dengan negara-negara mempunyai keutamaan berbeza, sering kali sukar untuk mendapatkan persetujuan bersama terhadap draf resolusi. Walau bagaimanapun, kata Andersen, terdapat “pergerakan ke hadapan” untuk semua draf resolusi sidang kali ini, dikenali sebagai UNEA-6.

Dengan tumpuan perjumpaan ini kepada multilateralisme, UNEP mahu mengukuhkan perjanjian yang dipimpin kerajaan antara satu sama lain sebelum ini, seperti Konvensyen Minamata untuk mengawal selia raksa dan Protokol Montreal untuk memulihkan lubang lapisan ozon, kata Andersen.

Björn Beeler, penyelaras antarabangsa untuk , berfikir akan ada kemajuan perlahan untuk isu lebih kompleks seperti pembiayaan berkaitan bahan kimia dan sisa.

Beeler juga menjangka tentangan kuat terhadap draf resolusi yang mahu memansuhkan penggunaan racun perosak yang sangat berbahaya. Draf resolusi ini, yang diajukan oleh Ethiopia dan disokong oleh Uruguay, bertujuan untuk mewujudkan pakatan global badan-badan PBB seperti UNEP, Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pertubuhan Buruh Antarabangsa.

“Jika ini diluluskan, ia akan menjadi kali pertama melihat pergerakan global terhadap racun perosak sangat berbahaya,” kata Beeler, yang menghadiri perbualan.

UNEP menjangkakan lebih 7,000 peserta dalam perbualan ini, yang akan berakhir pada Jumaat.

“Apa yang harus dijangka dalam UNEA-6 ialah pembuat keputusan memandang ke horizon, menyedari apakah yang mungkin boleh memudaratkan planet kita dan mengambil tindakan pencegahan untuk mencegah ini,” kata Andersen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.