Netanyahu berjanji untuk ‘berusaha sedaya upaya’ untuk mengevakuasi Rafah sebelum serangan: ‘Mereka akan mempunyai peluang untuk meninggalkan’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menjanjikan bahawa orang awam di Rafah akan “diberi peluang untuk meninggalkan” sebelum serangan Israel ke atas bandar itu.

pentadbiran Amerika Syarikat telah berulang kali memberi amaran bahawa AS tidak akan meluluskan sebarang operasi Rafah tanpa rancangan jelas untuk melindungi orang awam di bandar itu. Netanyahu mendakwa dalam penampilan pagi Isnin di “Fox & Friends” bahawa tentera Israel menetapkan “piawaian emas” untuk melindungi orang awam ketika melawan pengganas yang terbenam dalam penduduk.

“Saya boleh beritahu anda bahawa Hamas akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan kami tidak dapat mengevakuasi orang awam, kerana mereka sebenarnya cuba menghalang mereka dengan senjata api dan sering dengan tembakan api, tetapi itu tidak akan menghalang kami,” kata Netanyahu. “Kami akan keluarkan penduduk itu.”

Netanyahu kemudian menyatakan bahawa melindungi orang awam di Rafah juga merupakan pendirian Israel, bukan hanya pendirian Amerika Syarikat.

“Kami akan berusaha sedaya upaya untuk keluarkan sebanyak mungkin daripada mereka,” tambahnya. “Mereka akan diberi peluang untuk meninggalkan.”

Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih menyatakan pada Ahad bahawa AS belum melihat rancangan untuk melindungi orang awam dan menyediakan perumahan bagi mereka berikutan serangan itu. Walaupun begitu, Netanyahu menyatakan bahawa tentera Israel telah merangkaikan dua rancangan untuk melindungi orang awam dan menghapuskan batalion Hamas yang tinggal di Rafah.

Rafah dianggap sebagai kubu terakhir Hamas di Gaza. Ia terletak di sempadan antara Gaza dan Mesir dan menjadi satu-satunya laluan untuk bantuan masuk ke kawasan itu.

bahawa Israel bertekad untuk menyerang Rafah pada Ahad, walaupun jika Hamas bersetuju dengan pertukaran tebusan.

“Jika kita ada persetujuan, ia akan ditangguhkan sedikit, tetapi ia akan berlaku. Jika kita tidak ada persetujuan, kami akan melakukannya juga,” kata Netanyahu tentang operasi Rafah.

Perdana menteri itu menjelaskan pada Isnin bahawa tuntutan Hamas dalam rundingan tebusan adalah “luar biasa”, tetapi jika mereka menurunkan harapan mereka kepada sesuatu yang Israel dapati lebih munasabah, Netanyahu bersedia untuk membuat persetujuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.