Pemimpin komuniti Buddha Kemboja, Tep Vong, meninggal dunia pada usia 93 tahun

(SeaPRwire) –   Tep Vong, biksu senior yang memimpin komuniti Buddha Kemboja dan penting untuk pemulihan agamanya selepas pembunuhan beramai-ramai Khmer Rouge pada akhir 1970-an, telah meninggal dunia. Beliau berusia 93 tahun.

Kementerian Kebudayaan dan Agama Kemboja menyatakan Tep Vong meninggal dunia Isnin selepas sakit.

Tep Vong pada tahun 2006 dianugerahkan gelaran Agung Patriark Tertinggi, menjadikannya ketua agama kedua-dua perintah Theravada Buddha Mahanikay dan Dhammayut di Kemboja. Kira-kira 97% daripada 17 juta penduduk Kemboja ialah penganut Buddha.

Beliau rapat dengan Parti Rakyat Kemboja yang memerintah dan pemimpinnya, Hun Sen, yang berkhidmat sebagai perdana menteri selama 38 tahun sebelum meletak jawatan tahun lepas.

Tep Vong penting untuk pemulihan agama Buddha di Kemboja selepas rejim komunis Khmer Rouge ketika pemerintahan mereka dari 1975 hingga 1979 cuba memusnahkan semua agama. Dasar radikal mereka dipersalahkan atas kematian sebanyak 1.7 juta orang akibat kelaparan, penyakit, dan eksekusi.

Selepas serangan Vietnam jiran menggulingkan kuasa Khmer Rouge pada Januari 1979, Tep Vong merupakan salah seorang daripada tujuh biksu yang ditahbiskan semula di bawah penajaan Vietnam untuk menubuhkan semula agama Buddha yang teratur di negara itu, sementara menyatukan perintah Mahanikay dan Dhammayut.

Lahir pada 1932 di wilayah Siem Reap timur laut, tempat kuil-kuil Angkor yang terkenal Kemboja berada, Tep Vong pertama kali ditahbiskan sebagai biksu di kampung halamannya pada 1952, berkhidmat sehingga dipaksa melepaskan jubahnya apabila Khmer Rouge berkuasa.

Beliau berkhidmat sebagai biksu senior dalam sangha – komuniti biksu Buddha – yang merangkumi kedua-dua perintah sehingga 1991, apabila Mahanikay dan Dhammayut berpisah sekali lagi, dan Tep Vong menjadi Patriark Agung perintah Mahanikay yang dominan.

Pada 2006, beliau dinaikkan pangkat ke Patriark Agung Tertinggi, menjadikannya ketua kedua-dua perintah.

Jenazahnya akan diletakkan di Pagoda Ounalom, kuil berusia berabad-abad di ibu negara Phnom Penh di mana beliau lama berkhidmat, untuk dipamerkan kepada orang ramai sebelum pengebumiannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.