Mexico adalah ‘juara’ pengeluaran fentanil, ketua perkhidmatan detektif negara berkata

(SeaPRwire) –   Ketua perkhidmatan penyiasatan mengakui Selasa bahawa negara ini adalah “juara” pengeluaran fentanyl, sesuatu yang kelihatan bertentangan dengan kenyataan terdahulu oleh Presiden Andrés Manuel López Obrador.

López Obrador telah menafikan dengan keras dalam masa lalu bahawa mana-mana fentanyl dihasilkan di Mexico, mengatakan kartel Mexico hanya menekan ia ke dalam pil atau menambah sentuhan akhir.

Tetapi Felipe de Jesus Gallo, ketua Agensi Siasatan Jenayah Mexico, berkata bahawa sejak tahun 1990-an “Mexico telah menjadi juara pengeluaran metamfetamin, dan kini fentanyl.” Beliau bercakap di persidangan Amerika Syarikat-Mexico mengenai dadah sintetik di Mexico City.

Pakar bersetuju bahawa kartel di Mexico menggunakan bahan kimia pendahuluan dan India untuk membuat opioid sintetik itu dan menyeludupkannya ke Amerika Syarikat, di mana ia menyebabkan kira-kira 70,000 kematian berlebihan setiap tahun.

Walaupun fentanyl tidak banyak disalahgunakan di Mexico, ketagihan metamfetamin adalah perkara biasa.

Gallo berkata bahawa kartel Mexico telah melancarkan pengeluaran metamfetamin berskala industri di banyak negeri di seluruh negara dan kini mengeksport dadah itu ke seluruh dunia.

“Percayalah saya, pengeluaran metamfetamin telah menjadi perindustrian, ia bukan lagi di gunung sahaja,” kata Gallo. “Kini kami menjangkakan untuk melihat makmal dadah [laboratori] tidak hanya di gunung Sinaloa dan Sonora, tetapi juga di Hidalgo serta Puebla, dan juga di Jalisco.”

Dia kelihatan merujuk kepada beribu-ribu makmal dadah yang dikesan dahulu di bukit dan tanah paya di sekitar Culiacan, ibu negara negeri utara Sinaloa. Tapak pengeluaran luar bandar itu seringkali hanyalah makmal improvisasi yang terdedah, dilindungi dengan ranting pokok dan tikar.

“Model perniagaan telah menjadi sangat inovatif, atau setua dan ketinggalan zaman seperti tukar menukar; ‘Saya akan menukar bahan kimia pendahuluan untuk metamfetamin’, untuk mengelakkan meninggalkan jejak wang,” kata Gallo.

Tidak ragu lagi bahawa pengeluaran dadah berlaku dalam skala besar di Mexico.

Pada Februari, Tentera Laut Mexico merampas lebih 45 tan metamfetamin di makmal dadah terbesar yang ditemui semasa pentadbiran semasa. Makmal itu terletak di Quiriego, pekan di bahagian pedalaman negeri sempadan utara Sonora.

91,000 paun metamfetamin yang ditemui di sana adalah lebih separuh daripada 162,000 paun dadah itu yang telah dirampas Mexico setakat tahun ini.

Pengeluaran fentanyl juga besar, walaupun kerana ia dadah lebih berkuasa, isinya lebih kecil.

Setahun lalu, askar merampas lebih daripada setengah juta pil fentanyl di Culiacan dalam apa yang diperihalkan tentera ketika itu sebagai makmal dadah sintetik terbesar yang pernah ditemui sehingga kini.

Askar mendapati hampir 630,000 pil yang kelihatan mengandungi fentanyl, kata tentera. Mereka juga melaporkan merampas 282 paun fentanyl bubuk dan kira-kira 220 paun metamfetamin disyaki.

López Obrador, yang mengambil alih jawatan pada 1 Disember 2018, juga mendakwa bahawa rakyat Mexico secara budaya kebal terhadap .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.