Ahli politik Jerman akan memecat pembantu yang ditangkap kerana didakwa mengintip untuk China, teruskan kempen pilihan raya

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik sayap kanan Jerman terkemuka mengatakan pada Rabu bahawa beliau akan memecat seorang pembantu yang ditahan atas tuduhan mengintip untuk China, tetapi akan terus menjadi calon utama parti Alternative for Germany (AfD) dalam pilihan raya Parlimen Eropah akan datang.

Pembantu Maximilian Krah, Jian Guo, ditahan Isnin. Penyiasat menuduh Guo – warganegara Jerman yang bekerja untuk Krah sejak beliau dipilih ke parlimen Eropah pada 2019 – bekerja untuk perkhidmatan risikan China dan berulang kali menyerahkan maklumat mengenai perbincangan dan keputusan di Parlimen Eropah pada Januari.

Penyiasat juga menuduh beliau mengintip aktivis Cina di Jerman. Pada Selasa malam, seorang hakim memerintahkan Guo ditahan dalam tahanan sehingga didakwa.

Penahanan itu telah melemparkan cahaya yang kurang menyenangkan terhadap sayap kanan AfD, yang sudah menghadapi kritikan kerana mempunyai sikap mesra Rusia. Pilihan raya Parlimen Eropah akan diadakan pada 9 Jun di Jerman.

Krah mengatakan pada Rabu bahawa beliau telah mengadakan perjumpaan “sangat mesra dan konstruktif, tetapi secara wajar serius” dengan pemimpin parti. Kini kerana Guo telah diarahkan ditahan dalam tahanan, “Saya akan memecat pekerja berkenaan hari ini,” katanya.

“Saya sangat berminat untuk membersihkan ini, dan akan berusaha untuk mencari tahu dengan tepat apa yang dituduh terhadapnya,” kata Krah, menambah bahawa pejabatnya akan bekerja untuk “merekonstruksi segala yang dilakukan Guo”.

Krah mengakui bahawa “kempen pilihan raya tentu sahaja sangat terjejas oleh perkara ini.” Beliau berkata bahawa akibatnya, beliau tidak akan hadir dalam majlis pelancaran rasmi kempen AfD Sabtu di bandar Donaueschingen di barat daya.

“Tetapi jika anda fikir ini akhir bagi saya sebagai calon utama, saya mesti kecewa anda,” katanya kepada wartawan. “Saya masih dan akan terus menjadi calon utama; apa yang ini tentang kini ialah memfokuskan semula kempen pilihan raya kepada isu-isu Eropah dan menjauhi perkara yang sangat tidak menyenangkan ini.”

Krah berkata tiada salah laku di pihaknya.

Berita penahanan Guo datang sehari selepas tiga orang Jerman disyaki mengintip untuk China dan mengatur pemindahan maklumat mengenai teknologi berpotensi ditahan dalam kes berasingan.

Juga pada Isnin, penyiasat British mengatakan bekas penyelidik bekerja di Parlimen UK dan lelaki lain didakwa mengintip untuk China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.