Pasukan penentangan keganasan Australia menangkap 7 remaja berikutan serangan ke atas uskup di Sydney

(SeaPRwire) –   Polis Australia mengumumkan penangkapan tujuh remaja lelaki pada Rabu yang didakwa mempunyai kaitan dengan seorang remaja berusia 16 tahun yang dituduh mencabuli Uskup Assyrian Mar Mari Emmanuel semasa upacara di luar Sydney.

Polis menyatakan remaja-remaja tersebut, yang merupakan rakan penyerang muda yang menargetkan Uskup Mar Mari Emmanuel pada 15 April di Gereja Assyrian Christ The Good Shepherd di Wakeley, membahayakan masyarakat dan didakwa terlibat dalam ideologi ekstrimis agama, menurut Reuters.

“Saya boleh pastikan komuniti tidak ada ancaman berterusan kepada komuniti, dan tindakan yang kami ambil hari ini telah mengurangkan sebarang risiko kecederaan atau kerosakan lanjut,” kata Reuters memetik Timbalan Komisioner NSW Police David Hudson.

Remaja berusia 16 tahun yang ditahan berikutan serangan itu sedang dalam tahanan.

“Tujuh orang telah ditangkap selepas 13 waran dijalankan di Sydney dan Goulburn hari ini, kerana Pasukan Bersama Counter Terrorism Sydney terus menyiasat dakwaan serangan di gereja Wakeley,” kata polis NSW dalam kenyataan Rabu.

“Kira-kira jam 11.15 pagi hari ini, penyiasat melaksanakan 13 waran cari di beberapa subbandar di Sydney termasuk Bankstown, Prestons, Casula, Lurnea, Rydalmere, Greenacre, Strathfield, Chester Hill, dan Punchbowl, serta satu premis di Goulburn,” kata polis. “Operasi itu melibatkan lebih 400 orang polis.”

Pegawai-pegawai menyatakan tujuh remaja lelaki ditangkap dan lima orang lain, termasuk dua lelaki dewasa, sedang soal siasat.

“Beberapa barang juga dirampas hasil aktiviti hari ini, termasuk jumlah bahan elektronik yang besar. Aktiviti operasi masih berterusan,” kata polis NSW juga.

Pihak berkuasa sebelum ini menggambarkan serangan ke atas Uskup sebagai “insiden pengganas”.

“Saya baik-baik saja, pulih dengan cepat… tidak perlu risau atau bimbang,” kata Uskup Mar Mari Emmanuel kemudian dalam mesej audio yang dimuatnaik di media sosial, komen awam pertamanya sejak serangan itu. “Saya memaafkan siapa yang melakukan tindakan ini… Saya akan sentiasa berdoa untuk anda dan siapa yang menghantar anda untuk melakukan ini, saya memaafkan mereka juga.”

Uskup Emmanuel, yang cedera dalam serangan itu, ialah pemimpin sekta konservatif agama Kristian Ortodoks Assyria. Beliau mempunyai pengikut yang besar di media sosial dan berani bersuara mengenai pelbagai isu, termasuk perang Gaza dan sekatan COVID-19, menurut Reuters.

Chris Pandolfo dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.