Menteri Pertahanan Rusia mencadangkan latihan tentera bersama yang diperluaskan di Asia untuk menentang pengembangan keselamatan keselamatan AS

(SeaPRwire) –   Rusia dan sekutunya di Asia harus memperluas latihan bersama sebagai mereka menghadapi ancaman langsung dari usaha Amerika Syarikat untuk memperluas pengaruh keselamatan di rantau ini, Menteri Pertahanan Rusia Sergei Shoigu berkata pada Jumaat.

Beliau berucap dalam mesyuarat Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO), sebuah kumpulan keselamatan yang merangkumi Rusia, India, China, Iran, Pakistan, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan dan Tajikistan.

“Saya yakin bahawa semua yang hadir bersetuju bahawa penempatan infrastruktur tentera di rantau oleh Amerika Syarikat dan sekutunya tidak dapat diterima,” kata Shoigu.

“Niat sedemikian mesti dianggap sebagai ancaman langsung kepada kestabilan di ruang SCO.”

Negara-negara ahli SCO harus memperluas skop dan geografi latihan tentera mereka, katanya kepada mesyuarat di ibu negara Kazakhstan, Astana.

Ucapannya menekankan hasrat Rusia untuk memperkukuh hubungan tentera dengan rakan-rakan di Asia dan menentang sebarang pengikisan pengaruhnya di sana walaupun permintaan yang amat kuat ke atas tentera mereka akibat perang yang telah berlangsung lebih dua tahun di Ukraine.

Di dalam negara, kedudukan Shoigu kini lebih daripada biasa diperhatikan selepas penangkapan salah seorang timbalannya minggu ini dalam skandal rasuah, perkembangan yang mengancam melemahkan beliau secara politik.

Dalam ucapannya, beliau menuduh blok QUAD dan AUKUS yang diketuai Amerika Syarikat cuba menyusun semula struktur keselamatan di Lautan Pasifik mengikut kehendak mereka, dan berkata tekanan semakin kuat dikenakan ke atas China berhubung Taiwan.

Shoigu berkata ancaman utama di Asia Tengah datangnya dari “kumpulan pengganas radikal yang berpusat di Afghanistan”. Beliau berkata Amerika Syarikat sedang berusaha untuk memulihkan pengaruh di rantau itu yang hilang selepas penarikan tentera mereka dari Afghanistan pada 2021.

Militan Negara Islam mengaku bertanggungjawab membunuh lebih 140 orang di sebuah dewan konsert berhampiran Moscow bulan lepas, dan Rusia berkata rangkaian Afghanistan kumpulan itu merancang serangan itu. Shoigu mengulangi dakwaan Rusia bahawa Ukraine di sebaliknya, tuduhan yang ditolak Kyiv dan Washington kata ia tidak masuk akal.

Di Ukraine, Shoigu berkata penasihat asing membantu Kyiv merancang tindakan sabotaj di wilayah Rusia, dan Ukraine menggunakan senjata Barat untuk menyerang infrastruktur awam Rusia. Beliau tidak menyediakan bukti untuk menyokong dakwaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.