Ketua detektif Mexico meminta maaf kerana kenyataan ‘tidak mencukupi’ tentang pengeluaran fentanil negara itu

(SeaPRwire) –   Ketua perkhidmatan penyiasatan Mexico meminta maaf kerana mengatakan negaranya “juara” pengeluaran fentanil dan methamphetamine.

Komentar Selasa oleh Felipe de Jesus Gallo, ketua Agensi Siasatan Jenayah Mexico, kelihatan bertentangan dengan kenyataan terdahulu oleh Presiden Andrés Manuel López Obrador, yang menafikan mana-mana fentanil dihasilkan di Mexico.

Pejabat Gallo merujuk laporan oleh Agensi Berita Associated Press, dan mengakui bahawa Gallo “menggunakan perkataan yang tidak sesuai,” tetapi tidak menyatakan sama ada perkataan yang menyinggung ialah “juara”.

“Jelas bahawa perkataan ini, yang dilaporkan oleh AP dan media Mexico, adalah tidak sesuai,” katanya pejabat itu. “Oleh itu, Encik Gallo secara terbuka meminta maaf, dan menjelaskan bahawa niatnya, yang jelas tidak sepatutnya menggunakan perkataan itu, adalah untuk menekankan perjuangan panjang yang negara kita telah lakukan terhadap pengeluaran, eksport dan penghantaran dadah sintetik.”

Komentar Gallo Selasa di persidangan Mexico-Amerika Syarikat mengenai dadah sintetik di Bandar Mexico menimbulkan kemarahan López Obrador ketika sidang akhbar hari Khamis.

Presiden itu lama mendakwa kartel Mexico hanya memampatkan dadah ke dalam pil atau menambah sentuhan akhir, dan beliau mendesak pejabat Gallo untuk menjelaskan komen itu, memanggilnya “membangkitkan kegelisahan”.

Awalnya Gallo berkata sejak 1990-an “Mexico telah menjadi juara pengeluaran methamphetamine, dan kini fentanil.”

Pakar bersetuju kartel Mexico menggunakan bahan kimia asal China dan India untuk menghasilkan opioid sintetik itu dan menyeludupkannya ke Amerika Syarikat, di mana ia menyebabkan kira-kira 70,000 kematian berlebihan setahun.

Walaupun ketagihan fentanil tidak meluas di Mexico, ketagihan methamphetamine adalah perkara biasa.

“Percayalah, pengeluaran methamphetamine telah menjadi perindustrian, ia bukan lagi di gunung sahaja,” kata Gallo. “Kini kita menjangkakan akan melihat makmal dadah tidak hanya di gunung-ganang Sinaloa dan Sonora, tetapi juga di Hidalgo serta Puebla, dan juga di Jalisco.”

Beliau kelihatan merujuk kepada beribu-ribu makmal dadah dikesan tahun lepas di bukit dan tanah paya di sekitar Culiacan, ibu negeri negeri utara Sinaloa. Tapak pengeluaran luar bandar itu sering kali hanya bengkel kecil, makmal improvisi ditutupi ranting pokok dan tikar.

Kini perniagaan meth telah menjadi begitu lumayan dan canggih sehingga meth Mexico dieksport jauh seperti ke Hong Kong atau Australia, dan kartel mencari cara mengelakkan pengesanan wang dadah mereka.

Tiada keraguan pengeluaran dadah berlaku dalam skala besar di Mexico.

Pada Februari, Tentera Laut Mexico merampas lebih 45 tan methamphetamine di makmal dadah terbesar ditemui semasa pentadbiran semasa. Makmal itu di Quiriego, pekan di bahagian pedalaman negeri sempadan utara Sonora.

91,000 paun meth yang ditemui di sana lebih separuh daripada 162,000 paun dadah itu telah dirampas Mexico setakat tahun ini.

Pengeluaran fentanil juga besar, walaupun kerana ia dadah lebih berkuasa, isinya lebih kecil.

Setahun lalu, askar merampas lebih separuh juta pil fentanil di Culiacan apa yang diperkatakan tentera ketika itu sebagai makmal dadah sintetik terbesar ditemui setakat masa itu.

Askar mendapati hampir 630,000 pil yang kelihatan mengandungi fentanil, kata Gallo. Mereka juga melaporkan merampas 282 paun serbuk fentanil dan kira-kira 220 paun methamphetamine disyaki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.