Mangsa Disyaki Penembak LGBTQ Oslo Bakal Dihadapkan Ke Mahkamah

(SeaPRwire) –   Perbicaraan bermula Selasa untuk seorang lelaki yang dituduh keganasan terhadap agama kerana tembakan membunuh di festival LGBTQ+ di kawasan hiburan malam Oslo.

Dua orang terbunuh dan sembilan cedera parah dalam tembakan di tiga lokasi, terutamanya di luar Pub London, bar gay popular, pada 25 Jun 2022.

Penprosikutur Sturla Henriksbø berkata Zaniar Matapour, 44, didakwa menembak sepuluh das dgn mesingan dan lapan das dgn pistol ke arah orang ramai. Matapour, warganegara Norway asal Iran, telah bersumpah taat kepada kumpulan , kata Henriksbø.

Matapour ditahan oleh orang awam. Berikutan serangan itu, perarakan Bangga telah dibatalkan, dengan polis mengatakan mereka tidak dapat menjamin keselamatan.

Matapour enggan berbual dgn penyiasat. Jika didapati bersalah, dia berhadapan hukuman 30 tahun penjara.

Di Mahkamah Daerah Oslo, Matapour minta hakim mengapa perbicaraan diadakan semasa bulan puasa Ramadan umat Islam. Hakim Eirik Aass menjawab bahawa “Saya tidak mengesan ada konflik menjalankan kes walaupun ia bulan Ramadan.”

Henriksbø berkata Matapour dilahirkan kepada ibu bapa berketurunan Kurdish. Keluarga melarikan diri ke Norway bila dia berumur 12 tahun.

Tembakan mengejutkan Norway, yang mempunyai kadar jenayah agak rendah tetapi mengalami serangan “lone wolf” dalam dekad kebelakangan ini, termasuk salah satu serangan senjata api beramai-ramai terburuk di Eropah. Pada 2011, ekstremis kanan membunuh 69 orang di pulau Utoya selepas meletupkan bom di Oslo yang meragut lapan nyawa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.