9 mati, 2 cedera dalam runtuhan bangunan di Pakistan

(SeaPRwire) –   Sebuah bangunan kediaman tiga tingkat runtuh awal pagi Selasa, membunuh sembilan orang dan mencederakan sekurang-kurangnya dua orang lagi, menurut pihak berkuasa.

Runtuh berlaku di Multan, sebuah bandar di wilayah Punjab timur, dan puing-puing bangunan runtuh juga jatuh ke rumah-rumah berhampiran, mencederakan beberapa orang di situ, kata pegawai kerajaan kanan Rizwan Qadeer.

Beliau berkata yang mati termasuk empat ahli dari satu keluarga. Sebab runtuh bangunan itu belum diketahui.

Runtuh bangunan adalah biasa di Pakistan, di mana banyak rumah dibina dengan bahan binaan murah dan berkualiti rendah serta seringkali dibiarkan untuk mengurangkan kos.

Pada Jun 2020, sebuah bangunan apartmen runtuh di Karachi, bandar terbesar negara itu, membunuh 22 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.