Ketakutan meningkat tatkala Iran semakin hampir mencapai keupayaan senjata atom dalam peningkatan ketegangan serantau

(SeaPRwire) –   Di tengah kebimbangan global terhadap Iran, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) mendakwa Tehran telah menghalang pemeriksaannya daripada memantau program nuklear negara itu.

Dalam laporan suku tahunannya, pengawas nuklear PBB itu memberi amaran stok uranium diperkaya Iran terus meningkat.

Menurut IAEA, Iran telah memperkayakan uranium sehingga 60% kemurnian, yang hanya merupakan langkah teknikal pendek daripada tahap senjata nuklear kira-kira 90%. Pakar-pakar mengatakan, teori, Iran mempunyai cukup untuk membuat beberapa senjata nuklear, mengikut nombor IAEA.

Amerika Syarikat minggu lepas menyeru Iran untuk mencairkan semula semua uranium yang diperkayakan sehingga 60% kemurnian.

Pada awal Mac, AS mengancam tindakan masa depan jika ia terus menyembunyikan IAEA. Beberapa penganalisis mendakwa Putih Rumah tidak berbuat cukup.

“Pentadbiran Biden telah datang kepada pembalut sementara di mana Iran akan membuat beberapa sekatan untuk program nuklearnya ditukar dengan Pentadbiran Biden menutup mata, contohnya. Itu tidak cukup”, kata Sanam Vakil, pengarah eksekutif di institut fikiran London Chatham House.

Di bawah Rancangan Tindakan Semesta Bersama (JCPOA), yang ditandatangani pada 2015, Iran hanya dibenarkan memperkayakan uranium sehingga kira-kira 3% kemurnian. Sebagai balasan terhadap sekatan aktiviti nuklear, kuasa besar menangguhkan sanksi terhadap Iran.

Pada 2018, bekas Presiden Trump menarik diri AS daripada perjanjian nuklear Iran dan mengenakan semula sanksi yang ditangguhkan di bawah perjanjian itu.

Awal bulan ini, Perancis, Jerman dan UK berkongsi kenyataan bersama mendakwa Iran kini mempunyai 27 kali had JCPOA uranium diperkaya. “Dalam tempoh lima tahun ini, Iran telah meningkatkan aktiviti nuklearnya ke paras yang belum pernah berlaku untuk negara tanpa program senjata nuklear.”

Iran menafikan ia cuba membuat senjata nuklear. Ia mendakwa ia berhak memperkayakan uranium untuk tujuan awam.

Ketegangan semasa di Timur Tengah dan menambah ketakutan terhadap ketiadaan ketelusan.

Vakil berkata Iran terus mengambil kesempatan daripada “kekacauan” yang melanda rantau itu kerana ia cuba “mempromosikan kepentingannya sendiri, terutamanya berhubung dengan Amerika Syarikat, dan berhubung dengan Israel, tetapi secara meluas terhadap komuniti antarabangsa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.