UK melaporkan dikesan penculikan lanun di lepas pantai Somalia

(SeaPRwire) –   Beberapa orang telah memasuki dan mengambil kawalan kapal dalam satu serangan lanun yang disyaki di Lautan Hindi kira-kira 700 batu timur ibu negara pantai Somalia, Mogadishu, lapor UK pada Selasa.

Kapal itu telah dimasuki oleh beberapa orang dari dua kenderaan, “satu besar dan satu kecil,” kata kenyataan daripada Operasi Perdagangan Maritim Kerajaan Bersatu. “Orang yang tidak berkebenaran kini menguasai kapal itu,” kata kenyataan itu. Ia tidak memberikan butiran lain.

Syarikat keselamatan maritim British Ambrey melaporkan bahawa 20 penyerang bersenjata mengambil kawalan kapal itu semasa ia bergerak dari ibu negara Mozambique, Maputo ke Hamriya di .

Pada masa dahulu, lanun yang berleluasa di lepas pantai Somalia berkurangan selepas mencapai puncaknya pada tahun 2011, tetapi kebimbangan mengenai serangan baru telah berkembang dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Pada bulan Disember, sekurang-kurangnya dua insiden dilaporkan. Satu melibatkan kapal perdagangan yang dirampas oleh orang bersenjata berat berhampiran bandar Eyl di pantai Somalia. Yang lain melibatkan sebuah kapal yang diculik di Laut Arab pada bulan lepas dan dipindahkan ke kawasan yang sama di lepas pantai Somalia.

Perairan di luar Somalia menyaksikan puncak lanun pada tahun 2011 apabila PBB melaporkan lebih 160 serangan dicatat. Insiden itu berkurangan drastik kemudian, terutamanya disebabkan kehadiran tentera laut Amerika Syarikat dan bersekutu di perairan antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.