Makmal rahsia China simulasikan serangan peluru berpandu hipersonik ke atas kapal perang AS: laporan

(SeaPRwire) –   Dilaporkan sebuah makmal rahsia telah menjalankan simulasi di mana peluru berpandu hipersonik dan satelit melancarkan serangan ke atas kapal perang Amerika Syarikat.

Butir-butir tentang ujian – di mana projektil Cina dilancarkan dari kira-kira 750 batu jauhnya dan naik lebih 120 batu ke langit sebelum menghujani – muncul dalam kertas Disember yang ditulis sebahagiannya oleh Liu Shichang, seorang saintis bekerja di kemudahan di Chengdu yang mempunyai kaitan dengan tentera negara itu, mengikut South China Morning Post.

“Ketinggian perintah sentiasa menjadi taktik penting dalam perang sejak zaman purba,” kata Liu, mengikut organisasi berita itu. “Dengan evolusi konsep perang dan kemajuan teknologi, angkasa telah menjadi ketinggian perintah yang sengit dipertandingkan oleh kuasa tentera dunia.”

Dalam simulasi komputer, peluru berpandu hipersonik Cina mendapat bantuan daripada berbilang satelit peperangan elektronik orbit rendah yang ditempatkan di atas kapal Amerika Syarikat, kertas itu dilaporkan berkata.

Satelit-satelit itu mencari isyarat radar datang dari dan kemudian menembak balik isyarat serupa untuk mencipta bunyi latar dan membantu menyorok lokasi peluru berpandu, mengikut South China Morning Post.

Setelah peluru berpandu itu datang dalam 30 batu sasarannya, “satelit-satelit menyelesaikan misi penindasan mereka, penyamar peluru berpandu diaktifkan, dan peluru berpandu melaksanakan manuver terminal untuk penembusan lanjut sehingga memusnahkan sasaran,” ia dikutip kertas itu berkata.

Kertas itu berasaskan keupayaan pengesanan Amerika Syarikat berdasarkan radar SPY-1D yang dibangunkan oleh Lockheed Martin yang digunakan dalam kapal peronda kelas Arleigh Burke Tentera Laut dan menyatakan hanya dua atau tiga satelit orbit rendah cukup untuk menyerang kumpulan kapal induk, menurut South China Morning Post.

Jenis peluru berpandu hipersonik yang digunakan dalam simulasi tidak dikenal pasti, tetapi jaraknya dinyatakan sama dengan peluru berpandu YJ-21 Cina, juga dilaporkan oleh akhbar itu.

Digital telah menghubungi Tentera Laut Amerika Syarikat untuk ulasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.