Kamera masuk ke dalam terowong Hamas yang dipasang dengan bahan letupan yang pernah memegang tebusan

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mendedahkan rakaman pada Isnin minggu ini tentang terowong di selatan Gaza, di mana Hamas dipercayai pernah menahan tebusan Israel.

Terowong itu, di bawah bandar Khan Younis selatan Gaza, mempunyai kemudahan yang meluas, termasuk bilik air. Israel menyatakan ia memusnahkan terowong itu selepas menyempurnakan siasatan.

“Terowong itu terletak di tengah-tengah kawasan awam di Khan Yunis, dan pintu masuk kepadanya terletak di kediaman pengganas Hamas. Menurut anggaran perisikan, dalam pembinaan terowong itu,” kata IDF.

Shekel bernilai hanya lebih kurang satu suku dolar Amerika Syarikat.

“Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan terowong itu, satu bilik pusat di mana tebusan ditempatkan dan lima sel penjara berjeriji ditemui. Selain itu, askar menemui penemuan yang menunjukkan bahawa tebusan pernah ditempatkan di sana, maklumat perisikan dan senjata yang dimiliki oleh organisasi pengganas Hamas,” IDF tambah.

Walaupun Israel menguasai kebanyakan wilayah di utara dan selatan Gaza, Hamas masih dapat beroperasi berkat

Israel telah membersihkan, membedil dan bahkan melimpahkan terowong di seluruh rantau ini.

Pemimpin atasan Hamas, seperti Yahya Sinwar, masih bersembunyi di labirin itu. Laporan terkini menunjukkan bahawa Israel mengetahui lokasi Sinwar tetapi tidak menyerangnya kerana dia mengelilingi dirinya dengan tebusan Israel.

Israel percaya kira-kira 130 tebusan masih dalam tahanan Hamas di Gaza, walaupun tidak jelas berapa banyak daripada mereka yang masih hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.