LIHAT: 100 anjing husky dilepaskan di pusat membeli-belah selepas kecelakaan kafe haiwan peliharaan

(SeaPRwire) –   Sebuah pusat membeli-belah di China menjadi gempar apabila 100 ekor anjing husky melarikan diri dari sebuah kafe haiwan dan berlari merata-rata di seluruh pusat membeli-belah berikutan kelalaian seorang pekerja.

“Semua anjing husky berlari keluar dari kafe itu,” kata seorang pekerja kepada Xigua Video, menambah: “Kami bersyukur mereka ditemui dengan cepat.”

Video insiden pada 12 Mac menunjukkan anjing-anjing melarikan diri dari kafe dan berlari ke segala arah di seluruh pusat membeli-belah selepas pemilik melawat kafe. Anjing-anjing itu tidak melihatnya untuk masa yang lama, dan kakitangan mencadangkan lawatan itu menggalakkan anjing-anjing menjadi gembira.

Kakitangan mengejar anjing-anjing di seluruh pusat membeli-belah ketika mereka cuba menangkap semula anjing-anjing itu, dengan seorang pekerja berjaya menggembala beberapa ekor anjing balik dengan segera. Dalam satu video, seorang lelaki berbaju putih dilihat mengejar mereka apabila mereka berlari dengan penuh semangat, menyebabkan wanita yang merakamkan klip itu tergelak, menurut laporan ViralPress.

Yang lain mengembara ke pelbagai kedai, melayari pusat membeli-belah seperti taman permainan. Dua ekor anjing malah mencuri makanan dari pembeli yang terkejut, menurut NDTV.

Pekerja berjaya menangkap semula semua kecuali tujuh ekor anjing kembali ke kafe dalam masa satu jam. Ahli kakitangan Huo berkata kafe menggunakan kaki ayam sebagai umpan untuk menarik balik anjing-anjing, melayankannya sebagai “hukuman”.

Tujuh ekor anjing kekal hilang selepas insiden itu. Kafe meminta maaf dan menawarkan pampasan kepada pelanggan yang terlibat, walaupun tiada seorang pun yang cedera akibat anjing-anjing.

Video itu menjadi viral di : Ia menggembirakan pengguna, yang membandingkan kumpulan anjing yang gembira itu seperti “murid-murid berlari keluar sekolah”.

“Pusat membeli-belah manakah ini? Bila mereka akan melarikan diri sekali lagi? Saya ingin pergi!” tulis pengguna yang lain. “Ini kelihatan sangat menyeronokkan!”

Menurut South China Morning Post, kafe haiwan semakin popular: 3,638 kafe baharu dibuka di Shanghai pada 2020, dan industri haiwan negara pada 2022 mencatat keuntungan sebanyak $68 bilion (494 bilion yuan).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.