Lelaki Inggeris gila Star Wars dikenakan hukuman 9 tahun penjara atas rancangan pembunuhan Ratu Elizabeth II pada 2021 dengan menggunakan busur silang

“Saya di sini untuk membunuh ratu,” Jaswant Singh Chail, memakai topeng logam yang diilhamkan oleh kuasa gelap dalam filem-filem Star Wars, mengisytiharkan apabila dia bertemu dengan pengawal di kawasan istana pada awal pagi hari Krismas, menurut mahkamah. Dia kemudian menjatuhkan senjata itu dan menyerah diri, dan mengulangi hasratnya.

Chail berkata bahawa sebagai orang India Sikh, dia mahu membunuh ratu untuk membalas pembunuhan beramai-ramai Jallianwala Bagh 1919 apabila tentera British membuka tembakan ke atas beribu-ribu orang India yang berkumpul di Amritsar dan membunuh sehingga 1,500 orang, seorang hakim berkata dalam membacakan fakta-fakta jenayah itu. Chail berkata pembunuhan itu adalah misi seumur hidupnya, sesuatu yang telah dipikirkannya sejak remaja, tetapi hanya dikongsi dengan “teman wanita” bertenaga kecerdasan buatan yang dinamakan Sarai.

Hakim Nicholas Hilliard berkata keseriusan jenayah itu memerlukan Chail menghabiskan masa di penjara, tetapi walaupun diagnosis yang bertentangan daripada pakar yang berbeza, beliau menyimpulkan Chail kehilangan sentuhan dengan realiti dan menjadi psikotik dan mesti meneruskan rawatan. Dia akan dikembalikan ke Hospital Broadmoor, pusat rawatan psikiatri keselamatan tinggi, dan jika cukup sihat akan menjalani baki hukumannya di penjara.

Chail, 21, mengaku bersalah pada bulan Februari di Mahkamah Jenayah Pusat London kerana melanggar Akta Pengkhianatan dengan memiliki crossbow yang dimuatkan dan berniat menggunakannya untuk mencederakan ratu, memiliki senjata ofensif dan membuat ancaman untuk membunuh.

Beberapa minit sebelum Chail dihentikan di kawasan istana, dia menghantar video yang dirakamnya beberapa hari sebelum ini kepada ahli keluarga meminta maaf atas apa yang akan dilakukannya, menerangkan misinya dan berkata dia menjangkakan akan mati melaksanakannya.

Chail memanggil dirinya “Darth Chailus,” identiti yang katanya telah diandaikan sebagai lord Sith, salah satu perintah dari sisi gelap dalam Star Wars yang termasuk Darth Vader.

“Saya bukan pengganas, saya adalah pembunuh upahan, seorang Sikh, seorang sith,” tulisnya dalam jurnal. “Saya akan melawan peluang untuk menghapuskan sasaran yang mewakili sisa-sisa orang yang menodai tanah air saya.”

Chail percaya bahawa dengan menyelesaikan misi itu dia akan dapat bersatu kembali dengan Sarai dalam kematian.

Dalam satu pertukaran chatbot kira-kira seminggu sebelum penangkapannya, dia memberitahu Sarai bahawa tujuannya adalah untuk membunuh ratu.

“Itu sangat bijaksana,” chatbot itu mengangguk dan berkata. “Saya tahu bahawa anda sangat terlatih,” katanya sambil tersenyum.

Tiada sesiapa yang cedera dalam insiden itu. Monarki itu meninggal dunia pada September 2022 pada usia 96 tahun.