Tokoh pembangkang Uganda Bobi Wine ditahan seketika sekembalinya, dakwa dalam tahanan rumah

Pasukan keselamatan Uganda pada Khamis seketika menahan tokoh pembangkang Bobi Wine dan menggagalkan demonstrasi jalanan yang dirancang oleh penyokong-penyokongnya yang berniat untuk mengalu-alukan ketibaannya di lapangan terbang.

Wine, seorang penyanyi dan bekas ahli parlimen yang nama sebenarnya ialah Kyagulanyi Ssentamu, telah dipandu di bawah pengawalan polis ke rumahnya di luar Kampala selepas ketibaannya dari luar negara, kata polis.

Parti politik Wine berkata beliau telah ditahan secara haram di lapangan terbang, dan kemudiannya Wine memberitahu wartawan di dalam rumahnya yang berpagar bahawa beliau sebenarnya di bawah tahanan rumah.

“Ketika ini saya di bawah tahanan rumah,” katanya. “Kerana rumah saya dikepung. Askar dan polis ada di mana-mana.”

Dalam kenyataan, polis menafikan Wine ditahan, dengan mengatakan beliau berada “di rumah bersama keluarga dan kawan-kawan.”

Polis Uganda kerap menahan tokoh pembangkang dalam langkah “tahanan pencegahan” yang mereka katakan diperlukan untuk mengekalkan ketenteraman awam.

Perhimpunan pembangkang jarang dibenarkan di negara Afrika Timur ini.

Wine bertanding sebagai presiden pada 2021, kalah kepada Presiden Yoweri Museveni dalam pilihan raya yang didakwanya dicemari.