Datuk bandar daerah Tokyo melarang Halloween, takut ‘kemalangan maut’ daripada sambutan jalanan yang terlalu sesak

Datuk bandar daerah di bandar terbesar Jepun melarang sambutan Halloween tahunan di kawasan itu.

Datuk Bandar Shibuya, Ken Hasebe mengadakan sidang akhbar pada hari Khamis, di mana beliau tidak menggalakkan penghadir pesta Halloween datang ke daerah yang terkenal dengan sambutan tahunannya.

“Tahun ini, kami memberitahu dunia dengan jelas bahawa Shibuya bukan tempat acara Halloween,” kata Hasebe. “Sila, jangan datang ke kawasan stesen Shibuya untuk Halloween.”

Hasebe berkata keputusan itu dibuat untuk mencegah kemungkinan bencana terhimpit orang ramai yang disebabkan oleh jalanan yang terlalu sesak.

“Kami mempunyai perasaan krisis yang kuat bahawa kami mungkin tidak dapat memastikan keselamatan dan keamanan penduduk dan pengunjung,” katanya.

Datuk bandar secara khusus merujuk tragedi yang berlaku di daerah Itaewon di Seoul, Korea Selatan, tahun lalu, di mana lebih 150 orang terbunuh dalam bencana himpitan orang ramai yang besar.

“Kemalangan maut seperti Itaewon boleh berlaku di sini pada bila-bila masa,” katanya.

Shibuya – dikenali kerana kawasan persimpangannya yang besar dan padat berhampiran stesennya – telah menjadi tempat parti blok Halloween tahunan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sambutan masa lalu telah menarik ribuan penghadir Jepun dan asing, menyumbat jalan dengan lalu lintas pejalan kaki berhimpit siku dan penggunaan alkohol yang meluas.

Halloween telah menyaksikan peningkatan minat dalam masyarakat Jepun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mengilhamkan acara awam dan korporat yang bertemakan perayaan asing itu.