Lebih 70% penduduk di Nagorno-Karabakh melarikan diri ketika negara pemisah menyatu semula dengan Azerbaijan

Lebih daripada 70% penduduk asal Nagorno-Karabakh melarikan diri ke Armenia apabila kerajaan pemisah wilayah itu berkata ia akan membubarkan dirinya dan republik tidak diiktiraf di dalam Azerbaijan akan berhenti wujud menjelang akhir tahun selepas usaha merdeka tiga dekad.

Menjelang waktu pagi Jumaat, 84,770 orang telah meninggalkan Nagorno-Karabakh, menurut pegawai Armenia, meneruskan pengungsian besar-besaran etnik Armenia dari wilayah itu yang bermula pada hari Ahad. Populasi wilayah itu adalah sekitar 120,000 sebelum pengungsian bermula.

Langkah itu datang selepas Azerbaijan melaksanakan serangan kilat minggu lepas untuk mendapatkan kawalan penuh ke atas wilayah pemisah dan menuntut tentera Armenia di Nagorno-Karabakh meletakkan senjata dan kerajaan pemisah dibubarkan.

Dekri yang ditandatangani oleh Presiden pemisah wilayah itu Samvel Shakhramanyan memetik perjanjian 20 September untuk mengakhiri pertempuran di mana Azerbaijan akan membenarkan “pergerakan bebas, sukarela dan tanpa halangan” penduduk Nagorno-Karabakh ke Armenia.

Sebahagian daripada mereka yang melarikan diri dari ibu kota Stepanakert berkata mereka tidak mempunyai harapan untuk masa depan.

“Saya meninggalkan Stepanakert dengan sedikit harapan bahawa mungkin sesuatu akan berubah dan saya akan kembali tidak lama lagi, dan harapan ini musnah selepas membaca tentang pembubaran kerajaan kami,” kata pelajar 21 tahun Ani Abaghyan kepada The Associated Press pada hari Khamis.

Sepanjang tiga dekad konflik di wilayah itu, Azerbaijan dan pemisah di dalam Nagorno-Karabakh, bersama sekutu di Armenia, telah menuduh satu sama lain melakukan serangan sasaran, pembunuhan beramai-ramai dan kekejaman lain, meninggalkan orang di kedua-dua belah pihak sangat curiga dan takut.

Walaupun Azerbaijan telah berjanji untuk menghormati hak etnik Armenia di wilayah itu, kebanyakan kini melarikan diri kerana mereka tidak percaya pihak berkuasa Azerbaijan akan melayani mereka dengan adil dan berperikemanusiaan atau menjamin bahasa, agama dan budaya mereka.

Selepas enam tahun pertempuran pemisah berakhir pada 1994 berikutan runtuhnya Kesatuan Soviet, Nagorno-Karabakh datang di bawah kawalan pasukan etnik Armenia, disokong oleh Armenia. Kemudian, semasa perang enam minggu pada 2020, Azerbaijan mengambil semula bahagian wilayah di Pergunungan Caucasus selatan bersama wilayah sekitar yang dituntut oleh pasukan Armenia sebelum ini.

Nagorno-Karabakh diiktiraf secara antarabangsa sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulat Azerbaijan.

Pada bulan Disember, Azerbaijan menyekat satu-satunya jalan yang menghubungkan Nagorno-Karabakh dengan Armenia, mendakwa kerajaan Armenia menggunakannya untuk penghantaran senjata haram ke pasukan pemisah wilayah itu.

Armenia mendakwa penutupan itu menafikan bekalan makanan dan bahan api asas ke Nagorno-Karabakh. Azerbaijan menolak tuduhan itu, berhujah bahawa wilayah itu boleh menerima bekalan melalui bandar Azerbaijan Aghdam – penyelesaian yang lama ditolak oleh pihak berkuasa Nagorno-Karabakh, yang menyebutnya sebagai strategi Azerbaijan untuk mendapatkan kawalan wilayah itu.

Pada malam Isnin, reservoir bahan api meletup di stesen minyak di mana orang beratur untuk mengisi minyak kereta mereka untuk melarikan diri ke Armenia. Sekurang-kurangnya 68 orang terbunuh dan hampir 300 cedera, dengan lebih 100 orang masih dianggap hilang selepas letupan itu, yang memperburuk kekurangan bahan api yang sudah teruk selepas sekatan itu.

Pada hari Khamis, pihak berkuasa Azerbaijan mendakwa Ruben Vardanyan, bekas ketua kerajaan pemisah Nagorno-Karabakh, dengan membiayai keganasan, mewujudkan formasi bersenjata haram dan melintasi sempadan negara secara haram. Sehari sebelum itu, beliau ditahan oleh pengawal sempadan Azerbaijan ketika cuba meninggalkan Nagorno-Karabakh untuk Armenia bersama-sama puluhan ribu orang lain.

Vardanyan, seorang bilionair yang mengumpul kekayaan di Rusia, ditempatkan dalam tahanan sebelum perbicaraan sekurang-kurangnya empat bulan dan menghadapi hingga 14 tahun penjara. Penangkapannya kelihatan menunjukkan niat Azerbaijan untuk dengan cepat menegakkan cengkamannya ke atas wilayah itu.

Satu lagi tokoh pemisah utama, bekas menteri luar Nagorno-Karabakh dan kini penasihat presiden David Babayan, berkata pada hari Khamis beliau akan menyerah diri kepada pihak berkuasa Azerbaijan yang memerintahkannya menghadapi siasatan di Baku.