Krisis perubatan berlaku di Korea Selatan berikutan beribu-ribu doktor terus mogok

(SeaPRwire) –   Ribuan doktor junior di Korea Selatan telah enggan melihat pesakit dan menghadiri pembedahan sejak mereka berhenti bekerja pada 20 Februari sebagai tindak balas kepada usaha kerajaan untuk merekrut lebih pelajar perubatan.

Setakat Selasa, kira-kira 8,940 intern perubatan dan pesakit sedang meninggalkan tempat kerja mereka dalam protes, mengganggu operasi hospital utama di Korea Selatan dan mengancam akan membebankan perkhidmatan perubatan negara secara keseluruhan.

Kini, pihak berkuasa memberi amaran bahawa mereka mempunyai masa sehingga Khamis untuk kembali bekerja atau menghadapi penggantungan lesen dan pendakwaan.

Ini apa yang berlaku dengan mogok.

Kerajaan merancang untuk meningkatkan had pengambilan tahunan pelajar perubatan Korea Selatan sebanyak 2,000, daripada 3,058 sekarang.

Rancangan pengambilan itu bertujuan untuk menambah sehingga 10,000 orang doktor menjelang 2035 untuk menangani populasi negara yang semakin menua dengan pantas. Pegawai-pegawai menyatakan Korea Selatan mempunyai 2.1 orang doktor bagi setiap 1,000 orang – jauh di bawah purata 3.7 di dunia maju.

Doktor-doktor latihan yang mogok menyatakan sekolah tidak dapat menangani bilangan pelajar perubatan yang meningkat dengan tergesa-gesa. Mereka meramalkan doktor yang lebih bersaing akan melakukan rawatan berlebihan – meningkatkan perbelanjaan perubatan awam – dan, seperti pelajar perubatan semasa, kebanyakan pelajar perubatan tambahan yang direkrut juga kemungkinan akan cuba bekerja dalam bidang profesion yang membayar tinggi, seperti pembedahan plastik dan dermatologi. Ini bermakna kekurangan doktor yang berpanjangan di negara ini dalam bidang yang penting tetapi membayar rendah seperti pediatrik, kebidanan dan kecemasan akan kekal tidak berubah.

Beberapa pengkritik menyatakan doktor latihan junior hanya menentang rancangan kerajaan kerana mereka bimbang menambah lebih banyak doktor akan mengakibatkan pendapatan yang lebih rendah.

Ahn Cheol-soo, seorang doktor yang menjadi ahli parlimen dalam parti pemerintah, berkata dalam program TV tempatan bahawa beliau menyokong rancangan kerajaan. Tetapi tanpa langkah asas untuk meyakinkan pelajar memilih bidang yang penting, Ahn berkata “2,000 buah hospital dermatologi baharu akan ditubuhkan di Seoul dalam tempoh 10 tahun akan datang.”

Mogok telah menyebabkan hospital membatalkan banyak pembedahan dan rawatan perubatan yang dirancang. Pada Jumaat, seorang warga emas yang mengalami serangan jantung telah dilaporkan diisytiharkan mati selepas tujuh buah hospital menolaknya, dengan alasan kekurangan tenaga kerja perubatan atau sebab-sebab lain yang berkemungkinan berkaitan dengan mogok.

Di sesetengah hospital utama, doktor latihan menyumbang kira-kira 30%-40% daripada jumlah keseluruhan doktor, memainkan peranan menyokong doktor senior semasa pembedahan dan menangani pesakit dalam. Para pemogok terdiri daripada 13,000 pesakit perubatan dan intern negara, dan mereka bekerja dan berlatih di kira-kira 100 buah hospital di Korea Selatan.

Berikutan mogok, kerajaan telah memanjangkan jam kerja untuk institusi perubatan awam, membuka bilik kecemasan di Korea Selatan kepada orang awam, dan memberikan perlindungan undang-undang kepada jururawat untuk menjalankan beberapa prosedur perubatan yang biasanya dilakukan oleh doktor.

Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo berkata Selasa bahawa negara ini menangani pesakit kritikal dan kecemasan secara umumnya kekal stabil. Tetapi pemerhati berkata perkhidmatan perubatan negara secara keseluruhan akan mengalami impak besar jika mogok dipanjangkan, atau jika doktor senior menyertai mogok.

Persatuan Perubatan Korea, yang mewakili kira-kira 140,000 orang doktor di Korea Selatan, telah menyatakan sokongan teguh terhadap doktor latihan, walaupun ia belum menentukan sama ada akan menyertai mogok mereka.

Park Jiyong, seorang pakar bedah tulang belakang di Korea Selatan, berkata doktor senior di hospital universiti utama kemungkinan akan menyertai mogok dalam beberapa hari akan datang, yang akan “menyebabkan runtuhnya operasi hospital-hospital tersebut secara hampir keseluruhan.”

Pada Isnin, Park, timbalan menteri kesihatan, berkata kerajaan tidak akan mencari sebarang langkah disiplin terhadap doktor yang mogok jika mereka melaporkan diri bekerja semula menjelang Khamis. Tetapi, beliau memberi amaran, sesiapa yang melepasi tarikh akhir akan dihukum dengan penggantungan lesen perubatan minimum tiga bulan dan menghadapi langkah undang-undang lanjut, seperti siasatan dan pertuduhan oleh pendakwa raya.

Namun, para pemogok tidak mungkin mengalah dalam masa terdekat.

Undang-undang perubatan Korea Selatan membenarkan Menteri Kesihatan untuk mengeluarkan perintah kembali bekerja kepada doktor apabila terdapat risiko serius terhadap kesihatan awam. Mereka yang enggan mematuhi perintah tersebut boleh mempunyai lesen perubatan ditangguh selama sehingga 1 tahun dan juga dihadapkan ke penjara sehingga tiga tahun atau denda kira-kira AS$22,500. Mereka yang menerima hukuman penjara akan kehilangan lesen perubatan mereka.

Doktor merupakan antara profesion bergaji tinggi di Korea Selatan, dan mogok para pesakit latihan sehingga kini gagal memenangi sokongan awam, dengan satu kajian menunjukkan kira-kira 80% responden menyokong rancangan perekrutan kerajaan.

“Bagaimana jika ibu anda perlu mendapat suntikan atau mati? Ia kelihatan seolah-olah doktor itu tidak pernah berada dalam kedudukan orang lain tetapi hanya bersifat emosional,” kata Kim Myung-ae, seorang pesakit kanser berusia 57 tahun. “Mereka tidak kisah tentang pesakit tetapi hanya faedah yang diperoleh sebagai doktor di negara ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.