Imran Khan dan isterinya membantah tidak bersalah dalam kes rasuah lain, mendakwa konspirasi politik

(SeaPRwire) –   Mantan Perdana Menteri Pakistan Imran Khan dan isterinya muncul di mahkamah berhampiran Islamabad pada Selasa dan menafikan tuduhan dalam kes rasuah yang mendakwa mereka menerima hadiah tanah daripada tycoon hartanah dalam pertukaran untuk jumlah wang yang besar yang dicuci, pegawai-pegawai berkata.

Kes ini adalah kes kedua menuduh Khan dan isterinya Bushra Bibi melakukan tindakan rasuah yang didakwa dilakukan ketika bekas bintang kriket yang berpaling kepada Islamis berpolitik itu berada dalam pejabat.

Penuntut mendakwa pasangan itu menggunakan yayasan keluarga mereka untuk menubuhkan sebuah universiti di atas tanah yang diberikan kepada mereka oleh tycoon, Malik Riaz. Sebaliknya, ahli perniagaan itu dikatakan diberikan $240 juta dalam wang yang dicuci yang dikembalikan ke Pakistan oleh pihak berkuasa British.

Khan, yang digulingkan dalam undian tidak percaya di parlimen pada April 2022, kini sedang menjalani beberapa hukuman penjara dan mempunyai kira-kira 170 kes undang-undang yang tertunggak terhadapnya atas tuduhan daripada rasuah kepada menghasut orang untuk keganasan dan kegiatan pengganas.

Pasangan itu juga dijatuhi hukuman lebih awal dalam kes rasuah atas tuduhan menjual hadiah negara ketika berada dalam pejabat.

Khan menafikan salah laku dan telah menyatakan sejak penangkapannya tahun lalu bahawa semua tuduhan terhadapnya adalah plot oleh lawan-lawannya untuk menghalangnya daripada kembali ke pejabat.

Beliau telah dilarang daripada bertanding dalam pilihan raya parlimen pada 8 Februari di mana lawan-lawannya daripada parti Pakistan Muslim League, atau PML-N, muncul sebagai terbesar di Dewan Rakyat atau dewan rendah parlimen. Rival Khan, bekas Perdana Menteri Shehbaz Sharif kini berada di landasan untuk membentuk kerajaan campuran apabila parlimen bertemu untuk sesi permulaannya.

Pada Selasa, Khan dibawa di hadapan hakim di mahkamah berkeselamatan tinggi yang ditubuhkan di dalam Penjara Adiala, di bandar Rawalpindi hanya di luar Islamabad, di mana beliau sedang menjalani hukuman penjaranya secara serentak.

Bibi, yang dipenjarakan di rumah pasangan itu di Islamabad, dibawa ke mahkamah dalam konvoi keselamatan. Pasangan itu menafikan tuduhan selepas tuduhan terbaru dibacakan kepada mereka dan hakim menangguhkan prosiding sehingga bulan depan, pasukan undang-undang Khan berkata.

Secara berasingan, Khan dan Bibi juga telah dijatuhi hukuman tujuh tahun penjara setiap seorang atas tuduhan bahawa perkahwinan 2018 mereka melanggar undang-undang perkahwinan, didakwa kerana tempoh yang tidak mencukupi telah berlalu antara perceraian Bibi sebelumnya dan persatuan mereka.

Parti Pakistan Tehreek-e-Insaf Khan mengutuk prosiding Selasa sebagai “bersih sebelah” dan membantah kerana pasukan undang-undang Khan mempunyai akses terhad kepadanya dan kerana media telah dilarang menyoroti perbicaraan.

Peguam Salman Safdar yang mewakili Khan dan Bibi memberitahu wartawan di luar Penjara Adiala kemudian pada Selasa bahawa dua orang itu sedang diperlakukan “dengan cara yang boleh dikecam dan dikecam.” Beliau berkata pasukan undang-undang pasangan itu telah memfailkan rayuan dan beliau berharap pembebasan segera.

Sehingga kini, Khan telah disabitkan atas tuduhan rasuah, mendedahkan rahsia rasmi dan melanggar undang-undang perkahwinan dalam tiga keputusan berasingan dan dijatuhi hukuman 10, 14 dan tujuh tahun berturut-turut. Di bawah undang-undang Pakistan, beliau perlu menjalani tempoh itu secara serentak – maksudnya, tempoh hukuman paling panjang.

Khan sedang merayu semua sabitan.

Sesi permulaan parlimen baharu dijangka lewat minggu ini, walaupun parlimen belum mengesahkannya.

Ishaq Dar, pemimpin kanan dalam parti PML-N Shehbaz Sharif, menuduh Presiden Arif Alvi cuba menangguhkan Dewan Rakyat atas “alasan teknikal” tetapi tidak merincikan. Dar berkata pada Selasa bahawa jika Alvi tidak mengadakan sesi itu, speaker keluar akan melakukannya sebagai keperluan perlembagaan.

Dar juga memberitahu wartawan bahawa perdana menteri baharu akan dipilih oleh parlimen dalam tempoh beberapa hari selepas sesi permulaan. Beliau menambah bahawa beliau berharap kerajaan baharu akan berada tempat minggu hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.